hamburger-icon

Kliker.info

Grande interesi ponovo na vidiku : Je li Izetbegović eliminiranjem Zvizdića udovoljio Radončiću?

Grande interesi ponovo na vidiku : Je li Izetbegović eliminiranjem Zvizdića udovoljio Radončiću?

21 Maja
22:57 2018

Jutros je Sarajevo utihnulo, emocije se polako sliježu, a u danima koji slijede tek ćemo svjedočiti efektima i posljedicama mitingaške ‘okupacije’ glavnog grada BiH i jednostrane Erdoganove  posjete. Sebija Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića je na dar dobila moderno uređenu hematološku kliniku u čiju je rekonstrukciju Erdogan uložio preko tri milijuna maraka.

Za političku javnost je jednako važno znati je li Sebija Izetbegović, kao svojevrsni propratni čin, dobila i snažnu potporu i promociju za stranačku kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kontroverzna uvertira unutar SDA upućuje da se samo zapravo i čekao dolazak prijatelja obitelji Izetbegović, turskog suverena Taipa Erdogana, pa da se ‘rubikonova kockica’ konačno posloži i da članstvo SDA i bošnjačka javnost počne klicati svojoj novoj državnici. A Sebija to, kako nepupućenim u SDA i u javnom mnijenju njezin suprug Bakir Izetbegović tvrdi, još uvijek kao ne želi.

U prilično razvučenoj proceduri iscrpljene su birokratske začkoljice, do puštanja ‘bijeloga dima’ iz SDA mora se pričekati 27. maja i Konvencija stranke. Formalnu i brižno izrežiranu kandidaturu, započetu još davno na onom famoznom okupljanju žena SDA u Konjicu, mora jednako forme radi potvrditi oko 270 zastupnika na Konvenciji, u što ne treba sumnjati.

Potpredsjednik SDA i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ostao dosljedan, ‘delistirao’ se s liste od četiri kandidata i pokazao gard i odlike obrazovanog i karakternog državnika.

Nitko u sarajevskim političkim i intelektualnim krugovima  ne vjeruje Bakiru Izetbegoviću kada je nakon odustajanja Zvizdića onako izustio  da je to ‘razočaravajuće’. Dapače, prevladava neoboriv dojam da je Izetbegović beskrajno licemjeran jer je prislio Denisa Zvizdića da apstinira, u suprotnom upao bi u stupicu da na Konvenciji bude izblamiran i ponižen.

Sebija Izetbegović i dalje šuti i vješto krči sebi put do konačne kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Fotelja u kojoj sada stoluje njezin suprug Bakir joj je sve bliža i primamljivija.Šapuće se da bi naprasno mogao odustati i Safet Softić koji je dobio više nominacija od  Sebije Izetbegović. Ako se to dogodi onda bi kao obični demokratski paravan ostao samo Šefik Džaferović koji je toliko ponizni sluga obitelji Izetbegfović da bi, kako se u šali po Sarajevu govori, prepustio mjesto Sebiji Izetbegović i kada bi čak bio i izabran na Konvenciji.

Oko pricipijelnog odustajanja Denisa Zvizdića dominira opći metež. Mnogima je teško proniknuti u misteriju prijateljstva obitelji Zvizdić i obitelji Izetbegović. Za odrasle je ljude neshvatljivo da prijatelj može prijatelju iza leđa smontirati igranku. U moru teorija pojavila se i navodna tajna, minderska , nagodba između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Po toj, u ovom trenutku gotovo nestvarnoj kopernikovskoj smicalici, Izetbegović je ‘smaknućem’ Zvizdića navodno zapravo udovoljio Radončiću koji za svoju sudsku golgotu i navodnu montažu, indikativno više ne stigmatizira Bakira Izetbegovića nego isključivo i na sva zvona tzv. ‘gatački klan’ i vođu Denisa Zvizdića. Prisiljavanjem Zvizdića da svoje mjesto ustupi gospođi Izetbegović, perfidni lider SDA je navodno ostavio širom odškrinuta vrata opetovanoj postizbornoj svebošnjačkoj koaliciji s Fahrudinom Radončićem.

Najsvježije izjave Fahrudina Radončića u medijima nakon prvostupanjske oslobađajuće presude pred Sudom BiH, iako vruće glave, doista su dale povoda mnogima da prepoznaju spremnost za zajedničku uspostavu vlasti između Izetbegovića i Radončića. Naime, na uporno inzistiranje brojnih novinara o mogućoj koaliciji sa SDA Radončić je samo diplomatski, ali indikativno gotovo istovjetno kao i Izetbegović, poručio da ‘pri sadašnjoj pameti’ vjerojatno  to partnerstvo nije moguće. Dakle, nije izričito odbacio tu mantru, jer ta ‘sadašnja pamet’ se nakon izbora vrlo lako može pretvoriti u ‘naknadnu pamet’ i uz pomoć uvijek sveprisutnih   hodajućih mešetara različitih profila može doći do približavanja Izetebegovića i Radončića.

Lider SBB-a je vrlo znakovito poručio kako vjeruje da će se SDA reformirati i da je u takvom raspletu moguća suradnja sa strankom u kojoj on ima veoma mnogo prijatelja.

Također, vrlo je znakovito da se Fahrudin Radončić ozbiljno komeša oko  svoje, inače davno, najavljene kandidature za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH. Čak bi se moglo ustvrditi kako je Radončić na pragu odstupanja i da će pod izlikom džentlmenstva, u izbornu utrku isturiti, i naravno žrtvovati, ambicioznu potpredsjednicu SBB-a prof, dr. Adisu Arapović.

Ako se  Radončić možda  doista negdje potajno dogovara  s Izetbegovićem sigurno je da i on u tom slučaju traži protuuslugu i jedina pozicija koja bi mogla nahraniti njegov ego i ambiciju je čelno mjesto u Vijeću ministara BiH. Međutim, problem je što nakon Denisa Zvizdića ta važna poluga izvršne vlasti vjerojatno pripada Srbima.

Do konačnih objava kandidatura iz SDA i SBB-a ostalo je nekoliko dana. Tada će se sve čaršijske priče potvrditi ili pustiti niz vodu. Možda do Konvencije SDA progovori i ‘zakopčana’ šefica SDA iz sjene, Sebija Izetbegović.

I. Marić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku