hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnikov apel : Trebinje je bankrotiralo zbog propasti Bobar banke

Gradonačelnikov apel : Trebinje je bankrotiralo zbog propasti Bobar banke

15 Decembra
00:57 2014

Slavko-Vucurevic-1Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pozvao je danas Vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Agenciju za bankarstvo da pomognu Trebinju koje je, kako je rekao, bankrotiralo.Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona eura) “zarobljenih” u “Bobar banci” koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti. Vučurević je naveo da je od tih pet miliona maraka, oko 2,3 miliona (oko 1,15 miliona eura) su operativna finansijska sredstva, a 100 hiljada maraka (50.000 evra) su dodatna sredstva.
– Nastojaćemo da od sredstava koje u međuvremenu prikupimo, isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca – kazao je Vučurević novinarima u Trebinju.Gradonačelnik je najavio da će pozvati građane da izađu na ulicu ukoliko se za taj problem uskoro ne riješi.

– Obraćali smo se svim nadležnim institucijama u BiH, ali nikakav odgovor nismo dobili – kazao je Vučurević.Najavio da će se obratiti i Agenciji za bankarstvo BiH, Centralnoj banci, Evropskoj agenciji za bankarstvo i drugim evropskim tijelima koja prate legalnost rada banaka.”Bobar banka” je zbog nelikvidnosti zatvorena krajem novembra, te su blokirani i svi računi i ulozi. Agencija za bankarstvo RS je u “Bobar banku” postavila prinudnog upravnika. Procjenjuje se da je u toj banci “zarobljeno” oko 160 miliona maraka (oko 80 miliona evra) uloga koji najvjerovatnije neće moći da budu isplaćeni.Osim sredstava Grada Trebinja, u “Bobar banci” je blokirano i deset miliona maraka sredstava Elektroprivrede RS, osam miliona maraka Rudnika i termoelektrane Ugljevik, dva miliona maraka Hidroelektrana na Drini, tri miliona maraka HE na Trebišnjici, dva miliona maraka Lutrije RS, 6,5 miliona maraka Garantnog fonda. Zatim, u “Bobar banci” ostala su i dva miliona maraka Investiciono-razvojne banke RS, koja je putem te banke fizičkim i pravnim licima dala ukupno 44 miliona maraka kredita. “Bobar banka” zatvorena je samo dva mjeseca pošto je iznenada preminuo njen vlasnik, Gavrilo Bobar, visoki funkcioner i poslanik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prethodnom sazivu Skupštine RS.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku