hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Pozivam Vučića da Đukića izruči Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Pozivam Vučića da Đukića izruči Bosni i Hercegovini (VIDEO)

25 Maja
16:03 2018

Polaganjem cvijeća i komemoracijom na tuzlanskoj Kapiji danas je nastavljeno obilježavanje 23. godišnjice ubistva mladosti ovog grada. Granatom ispaljenom s planine Ozren, 25. maja 1995. godine u 20:55 sati prekinut je 71 mladi život, a preko 200 osoba teže je i lakše ranjeno.

Ubijeni su i ranjeni mladići i djevojke koji su se okupili u centru grada povodom Dana mladosti, koji se slavio u bivšoj Jugoslaviji 25. maja. Esma Slijepčević te je večeri čekala da se njen sin Asim zvani Asko Slijepčević vrati iz grada. Više je puta podgrijavala pitu, kako bi ga dočekala s toplim jelom. Asim, kao i još 70 njegovih sugrađana nikada se nisu vratili s Kapije.

˝I pogledajte sada, jedini osuđeni za masakr Novak Đukić je slobodan čovjek. Mi smo ogorčeni na Sud BiH i Tužilaštvo BiH jer su dopustili da on pobjegne iako je osuđen. Nama, porodicama, sve to teško pada, posebno jer svaki put kada se okupimo na ovaj tužni datum, ovdje bude sve manje roditelja, koji umiru, a nisu dočekali da vide zločinca u zatvoru˝, navela je Sijepčević.

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji osuđen je Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Međutim, on se i dalje nalazi na slobodi jer ima srbijansko državljanstvo. Ročišta zakazana na beogradskom sudu povodom razmatranja mogućnosti da kaznu izdržava u Srbiji odgađaju se i odlažu u nedogled.

Zbog toga je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da Đukića izruči bh. vlastima.

˝Šta će predsjedniku Srbije, gospodinu Vučiću, da on njega tamo drži? Što ga se ne riješi i ne izruči ga organima Bosne i Hercegovine jer se radi o čovjeku čija je krivica utvrđena i koji je osuđen za ratni zločin? Što će to gospodinu Vučiću? Evo ja ga pozivam neka tog zločinca izruči organima BiH, ali i organi BiH snose krivicu˝, rekao je između ostalog Imamović.

(Kliker.info-Tuzlanski.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku