hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović : Turska je veliki prijatelj Doboja

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović : Turska je veliki prijatelj Doboja

10 Aprila
16:17 2015

ObrenP11Načelnici opština iz entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine prvi put su se sastali sa predstavnicima Zajednice opština turskog svijeta, udruženja u koje se učlanio i Doboj, zbog čega su u ovom gradu u RS-u održani protesti.

Međutim, gradonačelnik Doboja  Obren Petrović kazao je kako je i pored protesta protiv članstva “narod Doboja uz Tursku, jer je od 1. juna prošle godine Republika Turska uložila četiri miliona maraka [dva miliona eura] samo za potrebe javne kuhinje, čije usluge niko od građana Doboja nije odbio”.

„Želim da se zahvalim Uniji turskih opština i poručim im da mi iz Bosne i Hercegovine želimo dobru suradnju sa njima, a ono što sam vidio prilikom same posjete Turskoj je to da su oni veliki prijatelji naše države. Naši određeni nesporazumi unutar države ne smiju uticati na međunarodne odnose”, rekao je.

‘Poslana ružna slika’

“Što se tiče grada Doboja, Turska je uveliko potpomogla obnovu nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine. To je jedna jaka i savremena država i mi moramo učiniti sve da Turska ostane uz naš narod.”

On je kazao kako je siguran da veliki broj stanovnika Doboja voli narod Turske i dodao da se “ne trebamo obazirati na određene pojedince i grupe”.

“Na protestima koji su se održali u našem gradu poslana je jedna ružna slika i žao mi je što se politika miješa u sve to, jer narod je taj koji treba da odluči“, kazao je gradonačelnik Doboja.

Petrović je, između ostalog, rekao da će se uskoro sastati sa turskim amabasadorom u BiH i razgovarati o protestima koji su se desili prije mjesec dana u Doboju, kada je blizu tri hiljade ljudi izašlo na ulice protiv pristupanja grada Doboja Zajednici turskih opština.Današnjem sastanku u Travniku prisustvovala su 24 načelnika opština iz oba bosanskohercegovačka entiteta.

(kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku