hamburger-icon

Kliker.info

Građanski savez: SDP je dio kriminalnog kartela na vlast

Građanski savez: SDP je dio kriminalnog kartela na vlast

20 Juna
16:09 2018

Građanski savez sa gnušanjem osuđuje odluku SDP da zajedno sa vladajućom većinom glasa za izmjene Krivičnog zakona FBiH kojima se iz zakona briše krivično djelo trgovine uticajem. Podsjećamo javnost da se upravo zbog tog krivičnog djela trenutno sudi bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, te potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, također dojučerašnjem visokom zvaničniku SDA, saopšteno je iz GS-a.

Ovakav napad na vladavinu prava je nečuven: da se pravni okvir dijela zemlje kroji prema jednom ili dvojici ljudi je praksa prenesena direktno iz Bjelorusije ili Venecuele. Stavljajući se izvan zakona, vladajuća većina poslala je javnosti poruku da vladavina prava za njih ne važi i da je zakonito samo ono što većina može izglasati u parlamentu. Ovako kako su izglasali da krivično djelo za koje se sudi nekolicini više nije krivično djelo, sutra će izglasati da ni ubistvo, ako ga počini neko ko je član vladajuće većine, više nije krivično djelo.

SDA i PDA, koja je ovaj zakon predložila, su u vrijednosnom smislu ista stranka i stoga ne čudi njihovo nastojanje da zakone ove zemlje podrede ličnoj volji nekolicine silnika.

Činjenica, međutim, da su poslanici SDP-a podržali predložene izmjene Krivičnog zakona pokazuje da će SDP između slobode nekolicine kriminaliziranih i korumpiranih pojedinaca u svojim prvim redovima i države uvijek izabrati prvo. SDP je jučer neopozivo dokazao da na pitanju kriminala i obračuna sa kriminalom nije opozicija, nego sastavni dio kriminalnog kartela koji vlada Bosnom i Hercegovinom, odnosno njenim najvećim dijelom.

Mi u GS-u smatramo da je borba protiv kriminala, naročito onog političkog, najvažniji oblik patriotizma. SDP nažalost, godinama dokazuje da će između partije i države uvijek izabrati partiju i njene interese. Jučerašnjim glasanjem poslanici SDP-a u federalnom parlamentu ulagali su u budućnost: ličnu slobodu cijelog niza istaknutih pojedinaca u partiji. Tamo gdje završava kriminal, naime, počinje izdaja. Tamo gdje prestaje podrška Zukiću, Sarajliću i Kukiću, počinje Plan B.

GS se koristi i ovom prilikom da pozove predsjedničkog kandidata SDP-a Denisa Bećirovića da se očituje o ovoj sramnoj odluci svojih partijskih drugova, kao i drugim kriminalnim aferama koje se dovode u vezu sa njegovom partijom. Javnost naše zemlje nije bila uskraćena za njegove stavove ni o mnogo manje bitnim pitanjima, te smo stoga sigurni da Bećirović ima stav i o ovom sramnom potezu čelništva SDP-a koji svaki građanin BiH može doživjeti samo kao duboku ličnu uvredu, stoji na kraju saopštenja GS-a.

(Kliker.info-Index.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku