hamburger-icon

Kliker.info

Građanski savez : Ili neka Tužilaštvo BiH radi svoj posao ili neka Salihović pravi stranku ?

Građanski savez : Ili neka Tužilaštvo BiH radi svoj posao ili neka Salihović pravi stranku ?

22 Juna
15:53 2016

SAVEZGrađanski savez želi ovim putem osuditi huškačku i neutemeljenu reakciju Tužilaštva BiH na OSCE-ov izvještaj o stanju krivičnog gonjenja ratnih zločina na državnom nivou. Implikacija da je bilo kakva kritika tužilaštva, uperena protiv države, suvereniteta ili nezavisnosti pravosuđa, predstavlja smijuriju.

Suština reakcije je u tome što se glavni dio preporuka u izvještaju odnosi na promjene u rukovodstvu Tužilaštva BiH, koje, iza državnih interesa, ne krije ni nezavisnost pravosuđa niti jedan od državnih atributa nego vlastite fotelje. Mi, u Građanskom savezu, želimo ovim putem podsjetiti glavnog tužitelja Gorana Salihovića i ostatak rukovodstva te institucije da za krivično gonjenje osumnjičenih za ratne zločine odgovaraju desetinama i stotinama hiljada žrtava, a ne svojim političkim pokroviteljima.

Ako Tužilaštvo BiH nije iznad zakona i Ustava države Bosne i Hercegovine onda svaka kritika i prijedlog za unaprijeđenje rada te institucije mora biti uzeta u razmatranje. Reakcija Tužilaštva ne ostavlja sumnje da je ta institucija postala otuđeni centar moći, koji račun polaže samo sebi i organizovanom interesu koji njene rukovodioce drži u nezasluženim foteljama.

Mi, u Građanskom savezu, smatramo da glavni tužilac mora biti izabran u državnom parlamentu i da će se tek tada znati kome je odgovoran i ko je odgovoran za njegovo/njeno imenovanje i rad. Sve što je navedeno u izvještaju, koliko god loša bila ocjena rada Tužilaštva BiH, već je poznato javnosti i građanima naše zemlje i najčešće se odražava u nedopustivo velikom broju oslobađajućih presuda za neke od najtežih zločina počinjenih u našoj zemlji. Tužilaštvo BiH jedna je u nizu institucija ove zemlje koja trenira strogoću na sirotinji dok joj velike ribe promiču.

Pitanje koje mi, u Građanskom savezu, imamo za Gorana Salihovića glasi: šta se događa sa istragom u predmetu Pandora i inkriminacijama za milionski kriminal Dragana Čovića i Vjekoslava Bevande? Bosanskohercegovačka javnost treba da zna i da je autorica izvještaja, Joanna Korner istaknuta engleska sutkinja sa međunarodnim iskustvom, koja je bila tužilac i najzaslužnija je što su danas u zatvoru Radislav Brđanin i Milomir Stakić.

Oni koji stoje iza sramnih reakcija u ime institucije su, u vrijeme tog suđenja, „sticali slavu“, gubeći ključne dokaze na opštinskim sudovima i kantonalnim tužilaštvima. Na koncu, za vrstu izjava i saopštenja koja su tokom posljednjih sedam dana dolazila iz Tužilaštva BiH i kancelarije glavnog tužitelja potrebna je vrsta legitimiteta koju Salihović nema. U to ime, ili neka Salihović napravi političku partiju i izađe na izbore ili neka nastavi primati previsoku i nezasluženu platu, navodi se u saopštenju Građanskog saveza.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku