hamburger-icon

Kliker.info

Građanska koalicija „Prvi mart“ : Ponosni smo na ono što radimo

Građanska koalicija „Prvi mart“ : Ponosni smo na ono što radimo

04 Septembra
13:49 2013
Građanska koalicija „Prvi mart“ koristi se ovom prilikom da odgovori na navode štampanih i elektronskih medija u entitetu Republika Srpska da  "Prvi mart" stoji iza bojkota nastave u Konjević Polju, Dubravi i Vrbanjcima, te želimo javnosti, ali i novinarima koji na taj način pokušavaju delegitimirati poziciju roditelja koji su ustali u zaštitu prava njihove djece, dati sljedeće pojašnjenje: Prije svega, koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" okuplja preko 40 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, koja se bave zaštitom prava povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, a među njima i brojne organizacije koje dolaze sa prostora općine Bratunac, kao i drugih gradova. Dakle, nije riječ o društvu jednog lica, već pokretu koji obuhvata najširi spektar oblika građanskog organiziranja povratnika.

Također, u nedostatku adekvatnog odgovora državnih i entitetskih institucija, svakog dana koalicija "Prvi mart" prima desetine molbi, zahtjeva i poziva, te u skladu sa svojim ograničenim kapacitetom, nastoji pomoći svakome za koga procijeni da su mu ljudska prava ugrožena, ili ga barem povezati sa nekim ko mu može pružiti pomoć ili koristan savjet.Uloga "Prvog marta" u zaštiti ljudskih prava nije nešto što smo mi sebi namijenili, budući da nam je primarni cilj mobilizacija i registracija glasača za Opće izbore 2014. godine, ali su okolnosti i povjerenje koje povratnici imaju u nas donijeli nam nove zadatke i jedan viši stepen odgovornosti. Iz tog čestog skretanja sa osnovnog motiva okupljanja organizacija u "Prvi mart", valjda vam je do sada jasno da se ne bavimo, kako ste nas optuživali, "izbornim inžinjeringom", jer da je tako – valjda bi šutili i "ispod žita", proizvodili birače, a ne bavili se pojedinačnim slučajevima kršenja ljudskih prava.

S tim u vezi, koalicija "Prvi mart" je uvijek otvorena za pomoć svakoj žrtvi diskriminacije. Da nije tako, ne bismo nastojali da povežemo povratnike sa relevantnim medijima, kako bi se o problemima u osnovnom obrazovanju čulo. Tu nismo mi huškači, već pokušavamo proširiti priču koja traje već godinama, a na kojoj se tek ovih dana radi, upravo zato što su povratnici pružili otpor.Da nije tako, ne bismo pažljivo analizirali problematiku, zatražili mišljenja pravnika, te nastojali utvrditi moguće korake ka rješavanju postojećeg stanja. Da nije tako, ne bismo tražili informaciju od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kako bi saznali kakav je odnos prema srpskim povratnicima u Federaciji po ovom slučaju, kad već ministar prosvjete i kulture RS-a prebacuje odgovornost na drugi entitet. 

Mi ne stojimo na putu djeci koja žele ići u školu, kako to piše Press RS, ili nagovaramo roditelje na bojkot. No, ono što znamo jeste da ćemo podržati svaku odluku roditelja-povratnika, budući da su to najhrabriji ljudi u ovoj državi, oni koji su se vratili u sela iz kojih su protjerani, te su u sebi imali dovoljno prkosa i ponosa da ponovo grade svoje kuće, porodice i živote iz ničega. Ako je to ta "umiješanost", onda smo zaisti krivi. Umiješani smo i ponosni smo na ono što radimo. Protiv diskriminacije, segregacije, govora mržnje, nasilja i institucionalnog progona. Jedna priča za svaki dan, korak po korak, od otpora do boljeg života. Naravna stvar je da nećemo stati, navodi se u saopštenju za javnost Građanske koalicije „Prvi mart". (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku