hamburger-icon

Kliker.info

Gospodar genocida : U Beogradu promovisana knjiga “Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”

Gospodar genocida : U Beogradu promovisana knjiga “Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”

13 Oktobra
07:48 2017

U Beogradu je promovisana knjiga “Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”, američkog profesora Roberta Donija – istoričara, stručnjaka za Balkan i vještaka za istoriju Međunarodnog suda u Hagu.

Mada mu biografija Radovana Karadžića  – tada optuženika, danas prvostepeno osuđenog na 40 godina zatvora za genocid, zločine, teror, deportacije – nije bila prvobitna namjera, profesor Robert Donija vremenom je uvidio da bez takvog istraživanja ne može ni sebi ni drugima da objasni kako je do takvih zločina moglo doći.

Sarađujući sa Tribunalom u Hagu, imao je na raspolaganju opsežnu dokumentaciju o Karadžiću, a u nekoliko navrata sa njim je i razgovarao.

“Želio sam da Karadžića razumem kao čovjeka, ali sam ga vidio kao stvorioca velike tragedije – rata i mučenja svih koji su bili u Bosni i Hercegovini, u Jugoslaviji tog vremena. I dalje tražim da razumem”, ukazuje autor knjige.

“Moram da kažem da na kraju, vjerovatno nisam… Ali, moji zaključci su ispred vas, ukoliko ih ima”, ističe.

“Najteže je razumjeti zlo, a najlakše ga je kritikovati”, rekla je istoričarka Latinka Perović.

Primjuećuje da autor Karadžića ne posmatra uprošćeno, već da ga, slijedeći njegovu evoluciju, “vidi kao populistu koji je vjerovao da mora povesti srpski narod ka ispunjenju njegove sudbine”.

U toj misiji, zaključuje, sebe je vidio “kao mučenika i žrtvu”.

“Prihvativši vrijednosti isključivog nacionalizma, on je postao ličnost monumentalne ravnodušnosti prema životima nesrba, vizionar i praktičar, odgovoran za najteže zločine poslije u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Po tome će i ostati poznat”, navodi Perović.

“Karadžić nije bio žrtva okolnosti već njihov gospodar”

Latinka Perović je ukazala i da knjiga “neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce, niti one koji ga kritikuju”.

Pisana je na osnovu dokumenata u koje drugi istoričari nisu imali uvida i veoma je dragocjeno štivo.

Sam autor, dodaje, pokušava da otkrije mjesto koje je u Karadžićevom životu značilo prekretnicu.

“Na tom se mjestu otvara pitanje – da li ličnost formuliše okolnosti ili okolnosti nju oblikuju i kada treba pronađu?”, riječi su Roberta Donija​.

Međutim, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko, smatra da autor na to pitanje pruža i odgovor.

“Jedan od ključnih zaključaka autora Donije jeste da Karadžić nije bio žrtva okolnosti već njihov gospodar”, kaže Biserko.

Knjiga neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce, niti one koji ga kritikuju: Latinka Perović

Knjiga neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce, niti one koji ga kritikuju: Latinka Perović

Radovan Karadžić nedavno se u sudnici u Hagu pojavio prvi put nakon izricanja prvostepene presude. U martu 2016. godine, Pretresno vijeće suda je Karadžića osudilo za genocid , progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, deportacije kao zločin protiv čovječnosti, nehumana dijela, prisilno premještanje kao zločin protiv čovječnosti, širenje terora kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, protivpravne napade na civile, kršenje zakona ili običaja ratovanja i uzimanje talaca kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo ukazuje da sudski dokazane činjenice i dokazi izvedeni pred sudom imaju veliku težinu i važnost, a da je knjiga Roberta Donije, nastala iz spisa Tribunala, primjer kako nauka treba da tretira arhivsku građu.

“Glavni junak ove knjige je, uslovno rečeno, Radovan Karadžić, ali je ovo djelo koje govori o procesima, o interakcijama i o tome na koji su način događaji determinisani. Iz Donijine knjige vidi se da se ne radi o slučajnosti, već da je rat planiran, vođen i da u njemu ništa ili skoro ništa nije slučajno. Vidi se i uloga Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini, vide se ratni ciljevi…”, navodi Stjepanović.

Sonja Biserko dodaje da presuda Karadžiću predstavlja “svojevrsnu osudu ideologije i političkog projekta koji je sprovodio i čiji je bio simbol”. Ipak, ističe da “presuda Radovanu Karadžiću nije imala odjeka u Srbiji”.

Autor knjige, Robert Donija, to zamjera i Tribunalu u Hagu. Pred istek mandata sudija ovog suda (do 30. novembra 2017. godine ili do okončanja predmeta u kojima zasjedaju) kaže da za 25 godina rada nije imao veliki uticaj upravo na mijenjanju društava u državama bivše Jugoslavije.

Knjiga Roberta Donija “Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”, u BiH je promovisana krajem prošle godine u Sarajevu i u  Tuzli .

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku