hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica hapšenja Radovana Karadžića a suđenje još nije ni počelo

Godišnjica hapšenja Radovana Karadžića a suđenje još nije ni počelo

21 Jula
19:40 2009

Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, prije godinu dana je na današnji dan uhićen u Beogradu. U Haag je prebačen 30. jula 2008. godine. Ni godinu dana nakon uhićenja, Karadžiću suđenje još nije počelo. Iako je kazao da će se braniti sam, skoro 40 suradnika nalazi se u timu koji pruža pravnu pomoć Radovanu Karadžiću.

21. jula 2008. godine. Beograd. Ljetni, vrući dan, temperatura oko 30 stupnjeva. Dragan Dabić, liječnik alternativne medicine, uhićen.Ne bi to ni bila neka vijest da se iza toga imene nije krio jedan on najtraženijih haških bjegunaca. Nakon 13 godina traganja, Radovan Karadžić napokon je uhićen. Svijet je bio na nogama. Sve je zanimalo što se to s Karadžićem događalo posljednjih 13 godina. Tko mu je bila ljubavnica, gdje je jeo, što je pio?Na nogama je bila i Srbija. Na hiljade osoba izašlo je na ulice dati potporu svome junaku. Radikalna Srbija opet se klela u politku koje se, navodno, već davno odrekla. I dok se iščekivalo prebacivanje u Haag, Karadžića je čekala već godinama pripremljena zatvorska ćelija. No, nisu i svi bili spremni.Dragan Dabić, alias Radovan Karadžić, samo 9 dana nakon uhićenja, pod krinkom noći je iz Beograda prebačen u Haag. U pojavljivanju pred sudom – očekivana reakcija. O krivnji po optužnici Karadžić se nije želio izjasniti. Sud je, zbog odbijanja Karadžića da se izjasni o navodima optužnice, konstatirao da nije kriv.Karadžićevo višegodišnje pretvaranje i glumljenje neke druge osobe nastavilo se i u sudnici Haškoga suda. Famozni dogovor za povlačenje iz javnog života kao imunitet od gonjenja pred sudom čista je mantra. Pokušaj balkanskog krvnika još je jedna u nizu njegovih igara. Jer tko je to mogao, uopće, Karadžiću zajamčiti da mu se neće suditi u Haagu?

Kupovina vremena mogla bi biti opasna. Vrijeme je važno. Ne treba zaboraviti da je postojanje Haaga za sada planirano do 2010. godine, odnosno 2013. godine za žalbe. Samim tim postoji i mogućnost da u slučaju Karadžić sudi nacionalno pravosuđe – i to ono srbijansko.Prva optužnica protiv Karadžića podignuta je unatoč brojnim opstrukcijama, samo desetak dana nakon genocida u Srebrenici 1995. godine. Optužnica je u nekoliko navrata dopunjavana. Karadžića je dočekala spremna ćelija, ali ne i Tužiteljstvo. Tek nakon uhićenja, optužnica je izmijenjena, tako da je ova treća još na snazi.U njoj je reduciran broj mjesta u kojima su zločini počinjeni, ali kvalifikacije nisu mijenjane. Optužnicom se Karadžića u dvije točke tereti za genocid počinjen u Srebrenici i u 10 bh. općina. No, postavlja se pitanje je li to dovoljno i što je s drugim mjestima gdje je počinjen genocid?

Tereti se i za združeni zločinački pothvat i zločine počinjene u 27 općina, s posebnim osvrtom na opsadu Sarajeva kao i istrebljenje, ubojstva, progone, deportaciju, nečovječna djela, te mnoge druge zločine.O nespremnosti Tužiteljstva govori i činjenica da je nedavno podnijelo i 4. izmijenjenu optužnicu, ali su je, prema preporuci, Suda i povukli. Predviđa se da će u postupku protiv Karadžića Tužiteljstvu za izvođenje dokaza biti potrebna 43 radna tjedna i to za 230 svjedoka vremena. Upravo su oni ključni za ovaj proces.Sud je pozvao Tužiteljstvo da razmisli o smanjenju dužine trajanja postupka, a mogućnost odustajanja od određenih 11 točaka optužnice Tužiteljstvo odbacuje. Kao mogući početak jednog od najvažnijih suđenja novije povijesti spominje se rujan, no sve ovisi od odluke Suda. Karadžić je već godinu dana iza rešetaka sheveningenskog zatvora, a ovaj proces važan je test za međunarodno pravosuđe, prije svega zbog žrtava, njihovih obitelji ali i zaštite dostojanstva ove zemlje, gdje je na tisuće osoba ubijeno.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku