hamburger-icon

Kliker.info

Globalni migracioni paket Ujedinjenih nacija : Svi osim Sjedinjenih Američkih Država !?

Globalni migracioni paket Ujedinjenih nacija : Svi osim Sjedinjenih Američkih Država !?

14 Jula
16:45 2018

Ujedinjene nacije su usvojile svoj prvi Globalni migracioni paket. Saglasnost su dali predstavnici 192 države. Jedino SAD imaju drugačije mišljenje.

Usvojeni paket označava posvećenost međunarodnoj saradnji u odnosu prema migrantima uključujući i izbjeglice. To znači da se ni jedna zemlja ne može sama baviti izazovima i mogućnostima globalnog fenomena. Na sastanku generalne skupštine UN-a je istaknuto da sigurna, uređena i legalna migracija može biti uspješna samo ako bude dobro isplanirana.

Saglasnost su dali predstavnici 192 države. Jedino SAD imaju drugačije mišljenje. Kao razlog se navodi da: „politiku useljavanja kod kuće ne može niko propisivati”.

Migracioni paket je prvi međunarodni dokument o odnosu prema migrantima u svijetu kojih trenutno ima oko 250 miliona. Ovaj dokument bi prije svega trebao otvoriti nove perspektive za legalno useljavanje. Predstavnici UN-a kažu da je cilj da se kroz međunarodnu saradnju i uzimajući u obzir nacionalni suverenitet stvore uslovi za sigurnu i uređenu migraciju.

Migracija kao šansa

UN se nada da zemlje članice UN trebao na migrante gledati kao šansu, ane kao opasnostUN se nada da zemlje članice UN trebao na migrante gledati kao šansu, ane kao opasnost

Sporazum obuhvata 23 cilja pomoću kojih se želi bolje upravljati migracijama u svijetu. Generalni sekretar UN Antonio Guterres je dokument nazvao „značajnim uspjehom” i pozvao sve zemlje da na migracije gledaju kao „pozitivan globalni fenomen”. Predsjedavajući Generalnom skupštinom UN-a, bivši Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak kaže da „UN sada posjeduju instrument za upravljanje migracionim procesom”.

Specijalnaopunomoćenica UN-a za globalne migracije Louise Arbour kaže da većina zemalja smatra da dobro organizovana migracija može dati dobre rezultate. „Negativni pojmovi kao što su „ilegalni migranti” predstavljaju smetnju jer ljudi koji ne plaćaju porez se ne nazivaju ilegalne poreske platiše”, kaže Arbourova i  predlaže da se radije govori o „neregularnim migrantima” koje također ne treba nazivati kriminalcima.

Meksički ambasador u UN-u Juan Camacho kaže da je ovo istorijski dan za UN i multilaterizam i prije svega za milione migranata. Riječ je o tekstu kojeg bi u decembru na sastanku u Maroku trebali potpisati šefovi država i vlada zemalja članica UN-a.

Mađarska kao kočničar

Dobro raspoloženje poslije postizanja sporazuma pokvario je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto koji je najavio mogućnost povlačenja njegove zemlje iz sporazuma. Njegova vlada se boji da bi sporazum mogao dovesti do mjera koje prisiljavaju zemlje da otvore svoje granice za migrante i izbjeglice. Orbanova vlada će konačnu odluku donijeti naredne sedmice.

(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku