hamburger-icon

Kliker.info

Glavom kroz zid : Trump potpisuje prijedlog zakona o granici i proglašava vanredno stanje !

Glavom kroz zid : Trump potpisuje prijedlog zakona o granici i proglašava vanredno stanje !

15 Februara
05:57 2019

Američki Senat i Kongres glasali su o zakonu kojim se omogućava nastavak rada federalne vlade. Zakon regulira financiranje rada vlade i njime se sprječava nova blokada vlade.

Zakon je u Senatu prošao s 83 glasa za te 16 glasova protiv, a nakon glasanja u Senatu održano je i glasanje u Kongresu u kojemu je zakon također prošao.

Nakon glasanja u Senatu i Kongresu, odlazi na potpisivanje predsjedniku Trumpu, koji će, uz potpisivanje zakona, proglasiti i vanredno stanje u SAD-u.

Senator Mitch McConnell, koji predstavlja vladajuće u Senatu, prvi je rekao kako očekuje da će predsjednik Trump potpisati zakon, ali i da će proglasiti vanredno stanje u naciji, kako bi mogao sagraditi zid na granici s Meksikom.

Informaciju potvrdila i Bijela kuća

Nedugo nakon senatora McConella, ovu informaciju je potvrdila i glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders. 

Rekla je kako će predsjednik potpisati sporazum kojim će se omogućiti barem djelomični nastavak rada federalne vlade, ali dodala je i kako će poduzeti druge mjere, uključujući proglašavanje vanrednog stanja kako bi “osigurao nacionalnu sigurnost i zaustavio humanitarnu krizu na granici”.

Dodala je kako Trump tako ispunjava obećanje koje je dao da će sagraditi zid na granici.

Što je točno vanredno stanje?

Vrhovni sud SAD-a nikada nije točno definirao što točno spada pod vanredno stanje. Definicija vanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo je li odluka nekog predsjednika o proglašenju vanrednog stanja zakonita ili ne. 

Vanredno stanje proglašava se u vremenima krize i efektivno omogućava predsjedniku da zaobiđe redovni politički proces odlučivanja. 

Prema američkom Ustavu, Kongres drži nacionalnu blagajnu i donosi glavne odluke o trošenju novca poreznih obveznika, a ovako bi ga Trump zaobišao.

Postavlja se pitanje je li situacija na granici Meksika i SAD-a uistinu dovoljna za proglašenje vanrednog stanja. 

S jedne strane na granici s Meksikom je, javlja BBC, tekom svakog dana, vraćeno ili uhapšeno preko 2.000 ljudi. Oni koji se zalažu za proglašenje vanrednog stanja kažu da je ovo dovoljan podatak.

Drugi pak tvrde kako je taj broj znatno niži nego prije deset godina te kako se brojne osobe koje pokušavaju prijeći granicu predstavljaju kao tražitelji azila, što znači da pokušavaju ući u SAD legalno. 

Prema anketi CNN-a većina Amerikanaca se protivi proglašavanju vanrednog stanja

Kako prenosi CNN, koji je prošle sedmice objavio anketu u kojoj su Amerikanci mogli glasati o tome jesu li za ili protiv proglašenja vanrednog stanja kako bi se sagradio zid na granici; većina Amerikanaca bila je protiv.

Prema rezultatima koje su dobili, 66 posto Amerikanaca je protiv, dok je 31 posto za.

Pelosi: Nema vanrednog stanja

O Trumpovom planu da proglasi vanredno stanje oglasila se i Nancy Pelosi, predsjednica Kongresa. 

“Kada predsjednik proglasi vanredno stanje, moramo znati da se ne radi o vanrednom stanju na granici. Za nas je to humanitarna kriza”, poručila je.

Neki republikanci su zabrinuti oko ove Trumpove odluke

Kako prenosi CNN u televizijskom programu uživo, republikanci nisu znali hoće li predsjednik potpisati prijedlog zakona ili ne, a nakon što je predsjednik najavio proglašenje vanrednog stanja, republikanci su još zabrinutiji.

Senator Roy Blunt rekao je kako je zabrinut zbog ovakve odluke uslijed ovakvih okolnosti. 

“Vidjet ćemo što će napraviti”, dodao je referirajući se na Trumpa. 

Senator Rand Paul dodao je kako je proglašenje vanrednog stanja loša ideja.

Da se radi o lošoj ideji, misli i senator Marco Rubio.

Savjetnici nagovarali Trumpa da potpiše zakon

Ranije tekom dana, Trump je u ovalni ured pozvao svoje savjetnike kako bi zatražio savjet o zakonu koji je trebao potpisati, a koji bi spriječio novi prekid u radu federalne vlade. 

Stoga su mnogi pomislili kako se Trump dvoumi o tome treba li potpisati zakon ili ne, piše CNN.

Trump je, piše CNN, brojnim savjetnicima rekao kako razmišlja da ne potpiše zakon.

Trumpovi savjetnici su cijelo jutro češljali zakon koji se proteže na 1100 stranica i predstavljali moguće zamke, kako predsjedniku tako i vladi. 

Trump je pak htio da savjetnici detaljno pregledaju zakon kako se u njemu ne bi našlo nešto što on ne odobrava. 

CNN dodaje kako su ga savjetnici Mick Mulvaney koji je šef osoblja, Kirstjen Nielsen koja je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, te direktorica zakonodavnih poslova Shahira Knight uvjeravali da potpiše zakon. 

Drugi savjetnici su ga uvjeravali da potpiše zakon kako bi se izbjegla nova blokada vlade. 

Kako piše CNN, proglašavanje vanrednog stanja je mjera protuteže koja treba umiriti konzervativce nezadovoljne Trumpovom odlukom da potpiše zakon o financiranju federalne vlade.

Trump za zid tražio 6 milijardi dolara, Kongres mu dao 1,3 milijarde

Kako smo ranije javili , Trump je od jučer nezadovoljan dogovorom republikanskih i demokratskih pregovarača o izgradnji zida duž meksičke granice. 

Podsjetimo, republikanski i demokratski pregovarači su postigli načelan dogovor o budžetu koji su ultrakonzervativci oštro kritizirali.

U njemu su 1,3 milijarde dolara predviđene za izgradnju oko 90 km nove ograde na meksičkoj granici radi suzbijanja ilegalne imigracije, što je daleko od zahtjeva Donalda Trumpa koji traži gotovo 6 milijardi.

Trump je nakon dogovora poručio da je iznimno nezadovoljan, ali i kako će dovršiti zid.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku