hamburger-icon

Kliker.info

Glavni kontrolor Glasa Amerike ukrao novac zbog ergele rasnih konja

Glavni kontrolor Glasa Amerike ukrao novac zbog ergele rasnih konja

31 Augusta
09:19 2006

Istražitelji State Departmenta su saopćili da je predsjedavajući Upravnog odbora koji nadgleda rad Glasa Amerike i nekoliko ostalih agencija za meðunarodno izvještavanje,  Kenneth Tomlinson, zloupotrijebio vladine fondove. U izvještaju koji je objavljen jučer, istrau daje gospodin Tomlison,  kojeg je na ovo mjesto imenovala administracija predsjednika Busha,  iskoristio svoju poziciju u lične svrhe i neprikladno dodijelio ugovor vrijedan 250 hiljada dolara svom prijatelju.
U izvještaju, također, stoji da je Tomplinson koristio  vladine resurse da bi na izvjestan način finansirao svoju ergelu rasnih konja. U izvještaju se kaže da kriminalna istraga ovog slučaja neće dovesti do izdavanja naloga za hapšenje, ali da će biti nastavljena civilna istraga Tomlinsonovih djelatnosti. Kenneth Tomlinson je u saopćenju kazao da vjeruje da je istraga inspirirana, kako je kazao, ”stranačkom podjelom unutar Upravnog odbora“. On je, također, kazao da je ponosan na ono što je postigao u sferi unaprijedjenja programa američke vlade za inostranstvo.
Predsjednik Bush je ponovnu nominaciju gospodina Tomlisona poslao na razmatranje u Senat. Međutim, trojica demokratskih članova Kongresa, koji su prošle godine pozvali na istragu, su jučer poslali pismo predsjedniku Bushu zahtijevajući da se gospodin Tomlinson ukloni sa ove pozicije. Gospodin Tomlison je prošle godine napustio funkciju člana odbora Korporacije izvještača – jedne vrste američkog javnog tv programa  – nakon sličnih optužbi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku