hamburger-icon

Kliker.info

Gertruda Munitić: Neću se vratiti u Sarajevo

Gertruda Munitić: Neću se vratiti u Sarajevo

09 Aprila
09:58 2007

Hrvatska mi je dala sve što je trebalo da dobijem. "Zlatni ključ Sarajeva" neće promijeniti situaciju i neću se vratiti u ovaj grad, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Gertruda Munitić, primadona sarajevske Opere.Gertruda Munitić, afirmirana i priznata operska umjetnica, svojim dugogodišnjim radom dala je veliki doprinos razvoju kulturnog života u Sarajevu i BiH. Na svečanoj sjednici Gradske uprave u petak je, povodom Dana grada Sarajeva, dobila prestižno priznanje "Zlatni ključ Sarajeva" za svoj angažman na kulturnoj sceni.Početkom ove godine preselila se u Hrvatsku, gdje danas radi kao savjetnik za kulturu u Kabinetu Stjepana Mesića, predsjednika Republike Hrvatske. Pred odlazak iz Sarajeva istakla je kako u Hrvatsku odlazi zbog nekorektnog i ponižavajućeg odnosa kolega prema njoj, te da je činjenica da nije pozvana na obilježavanje 60 godina sarajevske Opere bila kap koja je prelila čašu.

NN: Početkom ove godine, nezadovoljni položajem u Sarajevu, najavili ste odlazak u susjednu Republiku Hrvatsku. Objavljeno je da ovaj grad napuštate zbog neravnopravnog odnosa prema Vama kao prema Hrvatici. Hoćete li nam objasniti šta je pravi razlog odlaska u Hrvatsku?

MUNITIĆ: To je preteška tema o kojoj ne želim razgovarati. Zaboravila sam to. Prošlost ne možemo promijeniti. Vjerujem u budućnost i da će mladi cijeniti kreativne ljude u ovom gradu i BiH. Na sceni sam blistala 35 godina. Ponosna sam na svoj humanitarni rad. Održala sam više od stotinu humanitarnih koncerata za tri ratne godine. Građani Sarajeva su to prepoznali, zbog čega sam dobila "Zlatni ključ". I zahvalna sam im.

NN: Je li Vaš odlazak u Zagreb ujedno i Vaša konačna odluka? Hoćete li se vratiti u Sarajevo?

MUNITIĆ: Od 1. siječnja ove godine radim u Zagrebu. Nemam namjeru da se vratim u Sarajevo i to je moja konačna odluka. Svaki mjesec po desetak dana posjećivat ću Sarajevo. Bit ću ambasador kulture između Sarajeva i Zagreba i spajat ću mlade umjetnike iz ove dvije zemlje.

NN: Može li "Zlatni ključ Sarajeva" promijeniti situaciju?

MUNITIĆ: "Ključ" ne može promijeniti situaciju. To je priznanje koje sam zaslužila za svoj višegodišnji angažman u Sarajevu. Ako se vratim u Sarajevo od čega ću živjeti? Vezala sam se za posao u Zagrebu. Od Hrvatske sam dobila sve što mi je trebalo i nemam namjeru napustiti ovu zemlju kako bih se vratila u Sarajevo, ali u svakom slučaju bit ću dio Sarajeva.

NN: Kako ste reagovali kad su Vam javili da ćete dobiti nagradu, jedno od najvećih priznanja Sarajeva? Jeste li bili iznenađeni tom informacijom?

MUNITIĆ: Nakon 15 godina ponižavanja i nedaća koje sam proživljavala u svojoj matičnoj kući u Sarajevu i u momentu preseljavanja iz ovog grada u Zagreb, bila sam iznenađena informacijom da će mi biti dodijeljen "Zlatni ključ". Mislila sam da je to nemoguće. Ovo je dokaz da u Sarajevu postoje objektivni ljudi koji cijene osobe koje su gradile i grade pozitivan imidž Bosne i Hercegovine. Od 1972. godine spajala sam BiH i Hrvatsku. Mnogo sam doprinijela humanitarnim aktivnostima u ovoj zemlji. I "Zlatni ključ Sarajeva" opravdano je stigao u moje ruke. Zaslužila sam ga.  (kliker.info/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku