hamburger-icon

Kliker.info

George Soros prognozira : Proces dezintegracije Evropske unije je nepovratan !

George Soros prognozira : Proces dezintegracije Evropske unije je nepovratan !

30 Juna
07:23 2016

Soros1Vjerujem da je Britanija imala najbolji od svih mogućih sporazuma sa Evropskom unijom, budući da je član zajedničkog tržišta, a nema euro, i da je obezbjedila izvjesni broj drugih izuzeća od pravila EU.A ipak, to nije bilo dovoljno da spriječi izborno tijelo Ujedinjenog Kraljevstva da glasa za napuštanje EU. Zašto je to tako?

Piše: George Soros (Project Syndicate) 

Odgovor bi se mogao naći u anketama javnog mnjenja, koje su sprovedene nekoliko mjeseci uoči referenduma o Brexitu. Evropska migrantska kriza i debata o Brexitu  su hranile jedna drugu. Kampanja za izlazak iz EU iskorišćavala je sve goru situaciju sa izbjeglicama – čega su simbol zastrašujuće slike hiljada azilanata u Kaleu sa očajničkom željom da uđu u Britaniju po svaku cijenu – da bi podsticala strah od “nekontrolisane” imigracije iz drugih država-članica EU.

A evropske vlasti su odlagale donošenje važnih odluka o izbjegličkoj politici da bi izbjegle negativan uticaj na glasanje na britanskom referendumu, te su produžavale opstanak scena haosa poput one u Kaleu.

Odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da izbjeglicama širom otvori vrata svoje zemlje bio je inspirišući gest, ali nije bio dovoljno promišljen, jer se njime zapostavlja faktor privlačnosti. Iznenadni priliv azilanata poremetio je ljude u njihovim svakodnevnim životima širom EU.

Štaviše, zbog nedostatka adekvatne kontrole, nastala je panika, koja je sve obuzela – lokalno stanovništvo, nadležne za javnu bezbjednost i same izbjeglice. To je takođe prokrčilo put za brzi uspon ksenofobičnih i antievropskih partija, kao što je Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, koja je predvodila kampanju za izlazak iz EU, pošto izgleda da nacionalne vlade i evropske institucije nisu sposobne da upravljaju krizom.

Sada se katastrofalan scenario kojeg su se mnogi pribojavali materijalizovao, čineći proces dezintegracije EU praktično nepovratnim. Britaniji će zbog napuštanja EU na kraju možda biti relativno bolje nego drugim zemljama, a možda i neće, ali će njena privreda i narod biti izloženi značajnoj patnji gledano na kratke do srednjoročnih staza.

Funta je pala na najniži nivo u posljednjih više od trideset godina odmah nakon glasanja, a finansijska tržišta širom svijeta će vjerovatno ostati u previranju dok se bude pregovaralo o dugom, komplikovanom procesu političkog i ekonomskog razvoda od EU. Posljedice po realnu ekonomiju moći će da se porede samo s finansijskom krizom iz 2007-2008.

Proces će sigurno biti pun dodatne neizvjesnosti i političkih rizika jer ono što je na zalogu nikada nije bila samo prava ili umišljena blagodet za Britaniju, već sam opstanak evropskog projekta. Brexit  će otvoriti “branu” za druge antievropske snage u okvirima Unije. Zapravo, jedva da je ishod referenduma bio i saopšten kada je francuski Nacionalni front izdao zahtjev za “frexit”, dok je holandski populista Gert Vilders promovisao “nexit”.
Štaviše, možda ni samo Ujedinjeno Kraljevstvo ne preživi. Od Škotske, koja je velikom većinom glasova izrazila želju da ostane u EU, može se očekivati da ponovo pokuša da stekne nezavisnost, a neki zvaničnici Sjeverne Irske, gdje su birači takođe podržali ostanak, već su zahtjevali ujedinjenje s Republikom Irskom.

Odgovor EU na Brexit bi se mogao pokazati kao još jedan problem. Evropski lideri u nastojanju da odvrate druge države-članice da krenu istim putem će možda biti raspoloženi da Ujedinjenom Kraljevstvu ponude uslove, naročito one u vezi s pristupom evropskom jedinstvenom tržištu, koji će ublažiti bol odlaska.

Budući da EU pruža Britaniji polovinu prometa od trgovine, uticaj na izvoznike bi mogao da bude razarajući (uprkos konkurentnijem deviznom kursu). A s obzirom da će tokom predstojećih godina finansijske institucije preraspodjeliti svoje aktivnosti i osoblje u centre eurozone, grad London (i londonsko tržište nekretnina) neće biti pošteđen bola.

Ali bi posledice po Evropu mogle biti još gore. Tenzije između država-članica su došle do tačke pucanja, ne samo zbog izbjeglica, već kao rezultat izuzetno nategnutih odnosa između zemalja kreditora i zemalja dužnika u eurozoni. Istovremeno, oslabljeni lideri u Francuskoj i Njemačkoj su sada direktno usredsređeni na probleme na domaćem tlu. Pad od deset odsto na berzi u Italiji nakon izglasavanja Brexita jasno ukazuje na podložnost zemlje potpunoj krizi bankarskog sektora, što bi već sljedeće godine moglo da dovede na vlast populistički Pokret Pet zvijezdica, kojem je pripala pozicija gradonačelnika Rima.

Ništa od ovoga ne sluti na dobro za ozbiljni program reforme eurozone, koji bi morao da uključi pravu bankarsku uniju, ograničenu fiskalnu uniju i mnogo jači mehanizam demokratske odgovornosti. A vrijeme nije na strani Evrope, pošto spoljni pritisci od onih poput Turske i Rusije, koje iskorišćavaju nesuglasice, produbljuju evropski unutrašnji politički razdor.

Eto gde smo danas. Cijela Evropa, uključujući Britaniju, bi patila zbog gubitka zajedničkog tržišta i gubitka zajedničkih vrijednosti, a čija je zaštita cilj EU. Ipak, EU se raspada i prestaje da zadovoljava potrebe i težnje svojih građana. Ona ide u pravcu haotične dezintegracije, zbog čega će Evropi biti gore nego što bi bilo da nije stvorena EU.

Ali ne smijemo da odustajemo. Priznajem, EU je manjkava tvorevina. Nakon Brexita, svi mi koji vjerujemo u vrijednosti i principe koje je EU osmišljena da podupre moramo da se udružimo da bismo je sačuvali, tako što ćemo izvršiti njenu detaljnu rekonstrukciju. Uvjeren sam da će nam se pridruživati sve više ljudi kako se posljedice Brexita  budu razvijale predstojećih nedjelja i mjeseci.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku