hamburger-icon

Kliker.info

Genocid uživo : U Gazi ubijena osmočlana porodica, uključujući i četvero djece

Genocid uživo : U Gazi ubijena osmočlana porodica, uključujući i četvero djece

19 Jula
16:40 2014

Gaza888U prisustvu velikog broja građana danas je na posljednje putovanje ispraćeno osam članova porodice Abu Jarad, koje je ubila izraelska granata koja je ranije pogodila njihovu kuću u Beit Hanunu na sjeveru Gaze.Rodbina, komšije i prijatelji danas su se oprostili od gotovo cijele porodice Abu Jarad, a na čelu tužne povorke nošena su tijela ubijene djece, Henijje Abdurrahmana, ubijenog trogodišnjaka i njegove braće Semiha Naima i Musaa.U Beit Hanunu danas su ukopani Naim Musa Abu Jarad (24), Abd Musa Abu Jarad (30), Siham Musa Abu Jarad (15), Recaa Aleyan Abu Jarad (31), Ahlam Naim Abu Jarad (13), Heniyye Abdulrahman Abu Jarad (3), Semih Naim Abu Jarad i Musa Abdurrahman Abu Jarad.

Prema posljednjoj bilanci žrtava od pokretanja operacije izraelske vojske premašio je 300.Ovo je najkrvaviji sukob između izraelske vojske i Hamasa u posljednjih nekoliko godina, a Izrael je spreman da još pojača kopnenu ofanzivu, započetu u četvrtak uveče nakon deset dana udara iz zraka. Palestinski predsjednik Mahmud Abas pokušava da doprinese prekidu vatre i putovao je ovih dana u Egipat i Tursku. UN su najavile sinoć da će Ban krenuti danas u region i da će pomoći Izraelcima i Palestincima “u koordinaciji s regionalnim i međunarodnim igračima da se okonča nasilje i pronađe put naprijed”, rekao je podsekretar svjetskog tijela za politička pitanja Jeffrey Feltman na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije u Gazi.

Ambasaodori dvije strane su se na tom sastanku međusobno krivili za nasilje, izraelski izaslanik Ron Prosor je insistirao da ni jedna zemlja ne bi “tolerisala terorističku” raketnu vatru na svoje građane. Palestinski ambasador Rijad Mansur je čitao naglas imena ubijenih Palestinaca Vijeću sigurnosti i u jednom trenutku skoro zaplakao, prenio je AFP. Izrael navodi da je cilj kopnene ofanzive da se uništi mreža tunela Hamasa koji vlada pojasom Gaze, a tunele koristi za prekogranične napade. Netanijahu je rekao da nema garancije za stoprocentni uspjeh. Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine poslije okupacije koja je trajala skoro 40 godina, ali uskoro je kontrolu nad tim područjem preuzeo Hamas silom od sekularnog Fataha i tada je izraelska blokada pojačana, a s njom i raketni napadi na izraelsku teritoriju. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku