hamburger-icon

Kliker.info

Genjac najavljuje novi prevrat : Moguće je da se Zvizdić vrati, do njega je !?

Genjac najavljuje novi prevrat : Moguće je da se Zvizdić vrati, do njega je !?

25 Maja
16:26 2018

Komentar o sutrašnjoj Konvenciji SDA na kojoj će biti izabran kandidat te političke stranke za člana Predsjedništva BiH za TV N1  dao  je Halid Genjac, generalni sekretar SDA. Genjac je objasnio da Konvencija može predložiti nove kandidate, pa i Denisa Zvizdića. “Do Zvizdića je da li će učestvovati u igri”, rekao je Genjac.

Izrazio je očekivanje da neće biti još odustajanja od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Objasnio je proces kandidovanja unutar SDA.

“Ja ne očekujem od daljnjeg odustajanja kandidata. Ovo je jedan proces koji u sebi sadrži značajan element demokratije i neobičan za dosadašnju praksu. Pokrenuli smo proces da konsultiramo općinske organizacije za kandidata za člana Predsjedništva ispred bošnjačkog naroda. U skladu sa odgovarajućim članovima Statuta su se općinske organizacije izjasnile. Kadrovska komisija je iznijela svoje stanovište. Predsjedništvo je prihvatilo prijedlog Kadrovske komisije i opredijelilo se da Konvencija stranke da konačnu riječ”, rekao je Genjac.

Obrazložio je ko su članovi Konvencije.

“Podsjetit ću, Konvencija stranke je po značaju najznačajniji organ stranke nakon Kongresa. Po broju članova također najviši odnosno najbrojniji organ poslije Kongresa. Radi se o velikom broju članova Konvencije. To su uglavnom istaknuti i odgovorni kadrovi Stranke demokratske akcija – počevši od članova Glavnog odbora, Predsjedništva, predsjednika općinskih organizacija, Suda časti, članova Nadzornog odbora, poslanika i delegata stranke na entietskom i državnom nivou. Radi se o najistaknutijim i najodgovornijim kadrovima Stranke demokratske akcije”, kazao je.

Istakao je da Konvencija može predložiti i nove kandidate.

“Konvencija ima razne mogućnosti i ogromna ovlaštenja. Većinom glasova može promijeniti listu. U ovom trenutku imamo dva kandidata od četiri koje je Predsjedništvo utvrdilo. Dva su kandidata odustala. Najmanje dva kandidata će biti na listiću. Konvencija većinom glasova može u ovom procesu donijeti razne odluke, u zavisnosti kako to bude smatrala većina članova Konvencije”, naglasio je Genjac.

Moguće je da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude kandidat na Konvenciji.

“Moguće je da se Zvizdić vrati. Četiri kandidata, među njima i gospodin Zvizdić su prošli kompletnu proceduru. Predlaganje s terena, stav Kadrovske komisije i stav Predsjedništva. Do gospodina Zvizdića je da li će prihvatiti sve ovo što je odlučeno i da li će nastaviti da učestvuje u igri koja podrazumijeva tajno izjašnjavanje svih članova Konvencije Stranke demokratske akcije. Kandidat će biti onaj ko u jednom ili dva kruga dobije nadpolovičnu većnu prisutnih članova od 262 članova Konvencije”, kazao je Genjac za TV N1.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku