hamburger-icon

Kliker.info

Genjac: Logično bi bilo da sa SBiH pokušamo formirati vlast

Genjac: Logično bi bilo da sa SBiH pokušamo formirati vlast

03 Oktobra
16:25 2006

SDA je na proteklim izborima definitivno potvrdila poziciju najjače stranke u Federaciji BiH, tvrdi za "Dnevni avaz" šef Izbornog štaba te stranke Halid Genjac.
Pojašnjava da je SDA u USK ubjedljivo najjača stranka za sve izborne nivoe, da prednost ima u ZDK, BPK, SBK i HNK, u TK vodi tijesnu utrku sa SDP-om, dok je u Posavskom i Livanjskom kantonu ponovila raniji rezultat. Očekuje da će SDA zadržati lidersku poziciju na nivou BiH, gdje će voditi tijesnu utrku sa SNSD-om. Genjac procjenjuje da SDA s ovim rezultatima može dobiti devet mjesta u Državnom parlamentu, što je jedan poslanik manje u odnosu na ranije izbore. S obzirom na to da se u Parlamentu FBiH dodjeljuje značajan broj kompenzacijskih mandata, još nisu napravili proračune, ali Genjac procjenjuje da će i tu imati nešto manji broj poslanika. Smatra da osim SNSD-a u RS, nijedna stranka u kantonu, Federaciji, a pogotovo na državnom nivou, ne može sama formirati vlast.
– Obično najjača stranka određuje modalitete i pravce razgovora o koalicijama. Specifično je što druga stranka po broju glasova ima člana Predsjedništva BiH i vjerujem da će te dvije činjenice u velikoj mjeri utjecati na razgovore o koalicijama. Mislim da su SDA i SBiH, imajući u vidu ukazano povjerenje građana, pozvane da pokušaju formirati vlast. To bi bio logičan slijed. To govorim na osnovu iskustva, a ne u ime organa stranke, čija odluka tek treba uslijediti – naglašava Genjac.  Smatra da bi nakon toga u stranci trebalo razgovarati o izbornim rezultatima, unutrašnjim odnosima te daljim koracima.
– Mislim da bi bilo korisno za stranku da se nakon analize ovih rezultata otvoreno razgovara o svemu. Najgore što se može desiti u jednoj demokratskoj stranci jeste da se spriječi mogućnost razgovora, zapažanja i iznošenja kritika, odnosno da kao posljedicu toga imamo da ljudi šute. To je najgore što se može desiti – zaključuje Genjac.  

(Dnevni avaz)

Zagarantirana četiri mjesta u NSRS

U SDA tek prikupljaju podatke iz RS, jer moraju čekati glasove poštom i u odsustvu.
– Zbog toga nije moguće praviti bilo kakvu projekciju o rezultatima. Za Bošnjake i Hrvate zagarantirana su po četiri mjesta u Narodnoj skupštini RS i vjerujem da će SDA uspjeti ostvariti taj rezultat – smatra Genjac.

Izuzetak Kanton Sarajevo

– Izuzetak je Kanton Sarajevo gdje je, nakon prebrojavanja trećine listića, u prednosti Stranka za BiH, druga je SDA, a slijedi SDP.
Moguće su promjene redoslijeda, ali izborni cilj u Kantonu Sarajevo vjerovatno neće biti ostvaren – prognozira Genjac.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku