hamburger-icon

Kliker.info

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres : Virus je bacio svijet na koljena

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres : Virus je bacio svijet na koljena

27 Juna
16:35 2020

Ujedinjene nacije obilježile su 75. godišnjicu osnivanja skromnim skupom zbog pandemije COVID-19, jednog od brojnih izazova u duboko podijeljenom svijetu koji se mora suočavati sa siromaštvom, nejednakošću, diskriminacijom i beskrajnim ratovima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je na virtualnoj ceremoniji obilježavanja 75. godišnjice potpisivanja Povelje UN-a da “globalni pritisci jačaju”.

Kazao je da ljudi nastavljaju da gube povjerenje u političare i istaknuo da rastući populizam prijeti multilateralizmu, osuđujući također ksenofobiju, rasizam i netoleranciju.

– Današnjim marševima protiv rasizma prethodili su široki protesti protiv nejednakosti, diskriminacije, korupcije i manjka prilika za sve ljude širom svijeta – izjavio je on u video obraćanju.         

– U međuvremenu su temeljne slabosti samo počele da rastu: klimatska kriza, degradacija okoliša, cyber napadi, nuklearno širenje i rizik druge pandemije – kazao je Guterres.      

 Istaknuo je urgentnu potrebu za globalnom saradnjom.         

 – Jedan virus bacio nas je na koljena i mi nismo u stanju da mu se efikasno suprotstavimo. On se sada širi svuda. Nema kontrole. Nema efektivne saradnje među zemljama članicama. Mi smo podijeljeni u borbi protov COVID‑19 – izjavio je novinarima čelnik svjetske organizacije, prenosi Associated Press.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku