hamburger-icon

Kliker.info

General Stipetić u Feral ERAL Tribuneu 2006. : „Špegelj i ja smo željeli sačuvati cjelovitost Bosne, zato više nikad nismo pozvani na razgovor kod Tuđmana“

General Stipetić u Feral ERAL Tribuneu 2006. : „Špegelj i ja smo željeli sačuvati cjelovitost Bosne, zato više nikad nismo pozvani na razgovor kod Tuđmana“

05 Decembra
16:09 2017

Petar Stipetić, stožerni general u mirovini, smatra da je u Domovinskom ratu bilo heroja te da, ako bi Antu Gotovinu trebalo svrstati među njih, svakako on nije jedini koji zaslužuje tu titulu; tvrdi da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije volio heroje te nije želio konkurenciju, kao i to da je gubitak Bosanskog Broda “čista izdaja”.

„Nedavna izjava umirovljenog generala Markice Rebića koji je rekao da je hrvatska vlast početkom devedesetih prihvaćala visoke časnike iz JNA samo zato da se Tuđmanu u svijetu ne prigovara da stvara ‘ustašku vojsku’, Stipetića je jako uvrijedila.

‘To je jadna i bijedna izjava i, koliko god možda bila politički utemeljena, nije trebala biti izrečena. Rebićeva izjava meni je uvreda i za mene su bijednici oni koji su tako razmišljali, ako su tako razmišljali’, kazao je Stipetić u razgovoru za splitski tjednik Feral Tribune.

Podsjeća kako je 1991. više od dvije  tisuće časnika prešlo iz JNA u Hrvatsku vojsku, ne iz razloga da bi nekom bili pokriće, već da bi pomogli svome na narodu.

Da Rebićeva teza nije bez pokrića, kaže Stipetić, dokazuju čistke koje su se tada provodile, a bile su motivirane političkim razlozima. Tada su iz HV-a otjerani neki pošteni čanici, ljudi koji su došli iz JNA i kojih se, kako kaže umirovljeni stožerni general, nije trebalo bojati.

Kao nekadašnji zapovjednik slavonskog bojišta, Stipetić je bio nadređen i posavskom HVO-u koji je imao osam brigada i koji je, kako tvrdi, imao dosta manjkavosti, ponajviše miješanja politike u vojnička pitanja.

Po njegovu mišljenju, za gubitak Bosanskog Broda nije kriva vojska, već se radi o ‘čistoj izdaji’.

‘Izvlačenje jedinica HVO-a iz Bosanskog Broda odigrano je na političkoj razini, ali nisam dokučio je li se to odigralo na temelju sporazuma Boban-Karadžić ili na temelju nekih drugih sporazuma’, kaže Stipetić.

Tijekom sastanka vojnog vrha kod Tuđmana 1992. general Špegelj je prvi predsjedniku kazao svoje mišljenje o Bosini i Hercegovini. Špegelj je bio mišljenja da treba sačuvati cjelovitost Bosne, jer se samo tako brane hrvatski interesi, u čemu ga je podržao i Stipetić.

Nakon toga, tvrdi Stipetić, on i Špegelj nikad više nisu pozivani na razgovore kod Tuđmana. Zaključuje da je to vjerojatno zbog toga jer nisu predložili pripajanje jednog dijela BiH Hrvatskoj.

Stipetić je potvrdio da je bio jedan iz skupine visokih časnika koji su bili isključeni iz završnog planiranja operacije ‘Oluja’ u srpnju 1995. godine.Tuđman mu je nakon povratka s jednog putovanja samo rekao ‘sutra krećemo’, a da on kao jedan od najviših časnika Glavnog stožera nije imao pojma o odluci za napad“.

(Kliker.info-SB)

Tekst je na portalu Index objavljen 24.2.2006. godine…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku