hamburger-icon

Kliker.info

General Efendić: Bakir je tražio da mu spasimo oca, to je sve što je uradio!

General Efendić: Bakir je tražio da mu spasimo oca, to je sve što je uradio!

03 Maja
16:46 2014

HasanE11Bakir Izetbegović nije imao nikakvu ulogu u spašavanju njegovog oca Alije iz Lukavice 2. i 3. maja 1992. godine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria general Hasan Efedić, prvi komandat Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Efedić koji je komandovao jednom od prvih organiziranih oružanih formacija koje su učestvovale u odbrani BiH reagirao je na sinoćnju izjavu Izetbegovića u intervjuu televizijii TV1.Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH ustvrdio je kako je on dogovorio razmjenu Alije Izetbegovića i bh. delegacije, koju su 2. maja na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu otele snage JNA prilikom povratka s pregovora iz Lisabona.

No, takav Izetbegovićev istup u javnosti nakon 22 godine od tog događaja, direktni učesnici pregovora o razmjeni prvog predsjednika Predsjednišva RBiH i branitelji BiH ocjenjuju potpuno netačnim.Efendić je danas poručio novinaru agencije Patria „da je Bakir u pregovorima oko oslobađanja njegovog oca“, učestvovao koliko i sam novinar Patrije. Efendić kaže da je sve pregovore oko razmjene Alije Izetbegovića i delegacije vodio Ejup Ganić, koji je i predstavljao legitimnu vlast u BiH.

–  Tog 3. maja došao sam u Predsjedništvo da dogovorimo početak razmjene naše delegacije. Na vratima,kada sam ulazio u zgradu, sreo sam Bakira Izetbegovića, koji mi je rekao: „Spašavajte mi oca“. Ja sam rekao to nam je glavni zadatak. Eto, toliko on ima veze sa razmjenom predsjednika Izetbegovića – ispričao je Efendić za Patriu.Istovremeno, član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić, kaže za NAP da čak takav stav Bakira Izetbegovića ne želi ni komentarisati.- Stav Izetbegovića me ne zanima i da danas, 22 godine nakon svega, može svako pričati svašta. Ja ignoriram Bakira kao ličnost. Za mene je on beznačajan. Neka on priča šta hoće, to je njegova privatna stvar – rekao je Kljuić za Patriu.Efendić je reagirao i na izjave Izetbegovića koji je govoreći na televiziji rekao da je 2. maja „išao u šetnju“ i sjedio za stolom sa Mustafom Pamukom, gledajući „sarajevske mangupe“ kako se bore protiv Niških specijalaca.- Ne znam šta je Bakir tada radio, ali mi branioci nismo imali vremena za šetnju niti za doručak – kaže Efendić za NAP. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku