hamburger-icon

Kliker.info

General Casey : Amerika može voditi i ‘staromodni’ rat sa Sjevernom Korejom

General Casey : Amerika može voditi i ‘staromodni’ rat sa Sjevernom Korejom

29 Maja
13:33 2009

Sjedinjene Države mogu voditi i staromodni rat protiv Sjeverne Koreje, bude li potrebno, usporedno s nastavkom novih oblika sukoba protiv terorista i ekstremista, izjavio je  zapovjednik glavnog stožera američke Kopnene vojske, general George Casey.Na pitanje je li SAD spreman za borbu, izbije li rat između Sjeverne i Južne Koreje, general Casey je kazao "kratak odgovor je da".Za pripreme za vođenje novog "konvencionalnog" rata trebalo bi oko 90 dana, što ne znači da bi trebalo 90 dana da se SAD djelotvorno suprotstavi vojsci Sjeverne Koreje koja ima milijun vojnika, rekao je Casey."Prebacivali bismo snage onoliko brzo koliko bi im trebalo za pripremu", kazao je general Casey na tribini u Centru za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu. Sjeverna Koreja zaprijetila je ratom nakon osuda njezine ovotjedne podzemne nuklearne probe, a SAD ima dugoročne obveze za obranu Južne Koreje i 25.000 svojih vojnika u toj zemlji.

"To su snage iskušane u borbi, one se mogu brzo preorijentirati", rekao je Casey. Ministar obrane Robert Gates, kazao je novinarima koji su ga u četvrtak pratili na putu u Singapur, da akcije Sjeverne Koreje još nisu dostigle kriznu razinu koja bi tražila slanje američkih pojačanja u regiju."Suočeni smo s dva vrlo provokativna i agresivna nova događaja, popraćena vrlo agresivnom retorikom", rekao je Gates. "Mislim da to ukazuje na realnost izazova koji Sjeverna Koreja predstavlja za regiju i međunarodnu zajednicu", dodao je. Casey je sugerirao da rat s nuklearno naoružanom Sjevernom Korejom možda ne bi nužno bio staromodni rat koji bi angažirao američke snage stacionirane u Južnoj Koreji. On nije iznosio pojedinosti, ali se može pretpostaviti da je aludirao na mogućnost da Pjongjang uporabi ili zaprijeti svojom dokazanom nuklearnom sposobnošću.Staložene reakcije američkih dužnosnika na nove prijetnje Sjeverne Koreje u četvrtak objašnjava The Wall Street Journal podsjećajući da je Pjongjang već niz puta proglašavao objavom rata neke poteze prema njemu i prijetio prekidom 56-godišnjeg primirja s Južnom Korejom.

WSJ podsjeća da je Sjeverna Koreja "objavom rata" proglasila: izjavu predsjednika SAD-a Ronalda Reagana u srpnju 1985. da je teroristička država; prijetnje ministra obrane Južne Koreje zbog izbacivanja inspektora IAEA u travnju 1991.; oštar zahtijev Vijeća sigurnosti UN-a da primi inspektore IAEA u svibnju 1993.; zahtjev Južne Koreje za američkim raketama Patriot u ožujku 1994.; prijetnju SAD-a i drugih zemalja sankcijama u lipnju 1994.; odbijanje SAD-a da ublaži trgovinske sankcije u siječnju 1999.; Bushovo uvrštavanje te zemlju u ‘osovinu zla’ u veljači 2002.; zajedničku godišnju vojnu vježbu SAD-a i Južne Koreje u srpnju 2006. te u prijetnju Vijeća sigurnosti u studenom iste godine sankcijama zbog prve nuklearne probe.List također opisuje četiri prilike u kojima je Sjeverna Koreja zaprijetila napuštanjem sporazuma o primirju iz 2002., 2003., 2006. i ove godine. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku