hamburger-icon

Kliker.info

Gazda se vraća kući : Sud u Londonu odlučio da se Ivica Todorić izruči Hrvatskoj

Gazda se vraća kući : Sud u Londonu odlučio da se Ivica Todorić izruči Hrvatskoj

25 Oktobra
16:46 2018

Visoki sud u Londonu odbio je žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića i donio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.Britanski sudac Duncan Ouseley odlučio je da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj.

Na Visokom sudu u Londonu u četvrtak je održano je ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li Todorić pravo na žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Današnjom odlukom suca Ousleyja, koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje.

Prvostupanjska odluka Visokog suda u Londonu današnjom je odlukom o izručenju Todorića Hrvatskoj postala pravomoćna, što znači da uskoro slijedi izručenje Hrvatskoj temeljem europskog uhidbenog naloga.

Sudac Duncan Ouseley odbacio je kao neutemeljene navode novog Todorićevog odvjetnika Jamesa Hinesa, koji je nastojao dokazati kako se protiv njegova branjenika Ivice Todorića u Hrvatskoj vodi politički proces.

Također, odbačeno je Hinesovo dovođenje u pitanje hrvatskog uhidbenog naloga, iako je naglašavao da je nalog izdan tijekom istrage, prije optužnice.

Odluka Visokog suda na zahtjev osnivača koncerna Agrokor  za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze.

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Sudija odobrio zahtjev obrane

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i ‘aferu Hotmail’ te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu.

“Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji”, rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery, koja zastupa Državno odvjetništvo RH (DORH).

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj.

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Strože mjere opreza

“Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom”, stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (153,7 milijuna eura) pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku