hamburger-icon

Kliker.info

Gašenje požara : Članovi Predsjedništva BiH danas u posjeti Srbiji

Gašenje požara : Članovi Predsjedništva BiH danas u posjeti Srbiji

22 Jula
07:43 2015

tri03Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Dragan Čović te članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, danas putuju u Beograd , na poziv predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.Protokolom posjete bit će upriličen svečani doček članova Predsjedništva Biosne i Hercegovine ispred Palate Srbije u Beogradu u 12:00 sati.

Sastanak članova bh. Predsjedništva i premijer Srbije bit će održan u 12:20 sati, a nakon sastanka izjave za medije će dati Čović i Vučić u 13:15 sati, javlja Anadolija.

Stefanović: Pokazati srpsko gostoprimstvo

Posjetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prema pisanju beogradskih medija, obezbjeđivat će gotovo 1.000 policajaca u uniformama i civilu.Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u utorak je, u ime Vlade Srbije, zamolio sve građane da tokom posjete pokažu tradicionalno srpsko gostoprimstvo.

“Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine su gosti naše države i naše Vlade i tokom njihovog boravka želimo da pokažemo maksimalno poštovanje i sve ono što Srbija i Beograd mogu da ponude svojim gostima. Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće sve neophodne mere i aktivnosti kako bi sve proteklo u apsolutnom redu i miru”, izjavio je Stefanović.

Čović je u ponedeljak istakao da se nada da će posjeta doprinijeti smirivanju strasti nakon napada na Vučića u Memorijalnom centru Potočari 11. jula te da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u Beograd ne ide na isključivi poziv premijera Vučića.

“Mi smo složili stvari da ispadne da idemo na poziv Vučića. Ovo što govorim možda nije diplomatski, ali je tako. To je zajedničko traženje rješenja. Konzultirao sam gospodina Izetbegovića i on je imao isto mišljenje, kao i gospodin Ivanić. Kontaktirali smo onda gospodina Vučića i dogovorili da bi ovo mogao biti izlaz”, rekao je Čović.

“Posjetom bismo i malo smanjili pritisak na gospodina Izetbegovića, koji se dešava u Bosni i Hercegovini. Osobno mislim da ja moram biti uz kolegu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bez obzira na to kako će ko definirati tu situaciju”, kazao je Čović.

U ponedjeljak su Vučić i Izetbegović razgovarali telefonom o posjeti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu.

Bilateralni odnosi

Vučić je 14. jula zvanično pozvao članove bh. Predsjedništva da posjete Srbiju, nakon napada na njega na komemoraciji srebreničkim žrtvama genocida 11. jula u Potočarima.

On je u pismu članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, naveo da ih poziva “polazeći od uverenja da su naše dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva, a na dobrobit građana dve zemlje”.

Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, koje je bosanskohercegovačka Državna agencija za istrage i zaštitu uhapsila pod sumnjom da su učestvovali u napadu na Vučića 11. jula u Potočarima, pušteni su u utorak na slobodu.Istragu o ovom slučaju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku