hamburger-icon

Kliker.info

G. Vakuf: Manijak teško pretukao i pokušao silovati 22-godišnjakinju

G. Vakuf: Manijak teško pretukao i pokušao silovati 22-godišnjakinju

30 Juna
14:48 2008

Dvadesetdvogodišnja I. V. iz Gornjeg Vakufa preživjela je stravičnu životnu dramu nakon što ju je u petak oko 20.30 sati  u toaletu gornjovakufskog kafića «Bolero» pokušao silovati seksualni manijak, 37-godišnji Nedžad Grižić. Monstrum je djevojku teško pretukao, nanijevši joj brojne i teške povrede po glavi, rukama i drugim dijelovima tijela, a samo zahvaljujući sretnim okolnostima uspjela je izbjeći silovanje i mnogo teže posljedice po život. Slučaj, koji je potresao Gornji Vakuf, prijavljen Policijskoj stanici Gornji Vakuf, koja je pokrenula istragu, a napadač je vrlo brzo  pronađen i uhapšen. Djevojci je ukazana prva pomoć u Domu zdravlja Gornji Vakuf, nakon čega je prebačena u bolnicu u Bugojno, odakle je, nakon zbrinjavanja, puštena na kućno liječenje.

Nedžad Grižić od ranije je poznat policiji. Za manje od dva mjeseca ovo je drugi njegov napad na žene. Naime, 6. maja ove godine uhapšen je zbog sumnje da je istog dana, dok je čuvao ovce u mjestu Brda kod Kupresa pokušao da siluje i čobanicu S. P. (26) iz Zenice, nastanjenu na Kupresu. Prije 20-tak dana je izašao iz pritvora gdje je proveo mjesec dana tokom istrage tog slučaja.

Iako teško traumatizirana I. V.  je uz dosta napora uspjela iznijeti svoju tešku ispovijest za «Dnevni avaz».  Kako kaže, želi da uz pomoć javnosti pokuša spriječiti da spomenuta osoba napravi novo zlodjelo, da nađe nove žrtve.. 

– U petak navečer, kao i obično, sa prijateljicom sam izašla u grad. Svratili smo do kafića «Bolero». Odmah po dolasku primijetila sam da me taj muškarac čudno gleda, praktično da bulji u mene. No, nisam previše pažnje obraćala na to. Oko 10-15 munuta po dolasku u kafić  otišla sam u toalet. Nakon samo nekoliko minuta, primijetila sam da je neko ušao za mnom. Krenuo je u ženski dio WC-a. Mislila sam da je neka djevojka, pa sam rekla da je zauzeto. No, neko je ponovo krenuo na vrata. Ja sam glasno ponovila da je zauzeto i da se odmakne od vrata. Ali, tada je  muškarac, kojeg sam nešto prije vidjela kako bulji u mene, bukvalno lupio vrata i naglo ih otvorio, udarivši me njima – sjeća se I. V. Njenu bolnu  ispovijest prekidaju  povremeni teški jecaji i suze.

Još u velikom šoku, kaže, da će se cijelog života sjećati tog luđačkog pogleda kojim ju je gledao dok je tog trenutka ulazio u ženski WC u namjeri da je siluje.

– On ništa nije rekao. Samo me je šakom udario u lice. Ja sam se srušila  na pod. Pogledala sam u njega, ali on je ponovo počeo da me udara po glavi. Mnogo puta me je udario.  Govorio je: «Šuti, tiho, nemoj da te neko čuje…». Ja sam  pokušala vikati, dozivati u pomoć, ali svaki put kada bih to pokušala ponovo bi me udarao po glavi…  Niko me nije čuo, niti došao pomoći. Pokušala sam se da mu se oduprem, ali uzalud. On je stajao iznad mene i samo me tukao – kaže nesretna djevojka. Bojala se  da će je manijak ubiti.

–  Nisam mogla vjerovati da se to dešava meni… Mislila sam da  sanjam, da se svakog trena trebam probuditi. Ali, vidim da se to dešava i shvatam da moram doći sebi… Samo sam sebi govorila: «To se dešava tebi,  to se dešava sada, moraš reagirati. Sada ili nikada. Ako sad ne regiraš bit će kasno. Davala sam sve od sebe. Ali, najednom mi je glasa nestalo. Nisam se mogla ni vikati,  ni plakati. A kada mi je stavio ruku na usta i nos, mislila sam ka da  je to moj kraj – ističe I. V. i dodaje:

– On je samo ponavljao: «Ustani, naguzi se…».. Govorio mi je i: «Budi tiha, niko neće znati, šuti…».  Krajnjim zalihama snage uspjela ga je udariti nogom.

– Kada sam to uradila kazao je: «Kučko, vidi što si uradila». I onda me je opet nogom udario u glavu. Potom me je uzeo za kosu  i udarao  od pločice. Povikao je: «Ušutjet ću ja tebe». Tražio je nešto po džepovima, vjerovatno nož, ali srećom, nije ga bilo – sjeća se naša sugovornica.

U tom trenutku voljom sudbine pojavila se jedna djevojka, koja je željela ući u toalet. Ona će se pretvoriti u velikog spasioca žrtve  I. V. jer čula njen posljednji jauk  i upitala šta se događa. Napadač se u tom trenutku odmaknuo od žrtve, nastojeći odglumiti kako je sam u toaletu, budući da  zbog vrata spomenuta djevojka iz tog ugla nije mogla vidjeti pretučenu vršnjakinju. No, žrtva je iskoristila te djeliće sekunde i uspjela istrčat iz WC-a.

– Bila sam sva u krvi. Nakon što sam istrčala počela sam vikati u kafiću, puštati krikove, drhtala sam … Niko nije mogao vjerovati da sam u WC  otišla normalno, a vratila se takva krvava. Svi su gledali u mene,  prilazili i pitali šta je bilo. Pitali su ko me je napao, a ja sam samo pokazala prema vratima WC. Manijaka su, kako sam kasnije čula, i našli tamo  – ispričala je I. V. za «Avaz». Manijak kojeg je policija odmah uhapsila negira da je napastvovao djevojku. Tvrdi da ne zna ništa o tome.  

(Dnevni avaz)

SRAMNO: Tužilac priznao da je pustio manijaka!

Dežurni tužilac Srednjobosanskog kantona Senad Hadžiabdić potvrdio nam je da je Nedžad Grižić saslušan u PU Gornji Vakuf, no da je privremeno pušten na slobodu. On je kratko izjavio da je istraga još u toku, dodavši da se radi o neuračuljivoj osobi, koja je višestruki povratnik u vršenju krivičnih dijela.

Manijak na slobodi? 
I. V. je u PS Gornji Vakuf dala izjave na okolnosti pokušaja silovanja. Tamo su joj kazali da je napadač Grižić ima krivični dosje, te da je do sada na sličan način seksualno napastvovao tri ili četiri djecojke, te da je tek nedavno izašao iz zatvora. U međuvremenu je saznala da je nakon saslušanja manijak Grižić pušten na slobodu.
– Zgrožena sam odnosom pravosudnih tijela koje su  manijaka pustili na ulicu. Dok ja ne mogu da dođem sebi od bolova i šoka,  on se slobodno šeće po gradu kao da se ništa desilo nije. To je užas. Strah me je – kazala je žrtva manijaka.  

Identičan metod napada žrtava 
Čobanicu 26-godišnju S. P. iz Zenice Nedžad Grižić je napao na način da ju je   
najprije fizički, a potom i seksualno napao. – Srušio ju je na zemlju, a potom  pokušao da siluje – izjavioje portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak 
Vrdoljak je rekao da je djevojka uspjela da se obrani, a onda je mobilnim telefonom pozvala pomoć, nakon čega je osumnjičeni pobjegao, ali su ga policajci ubrzo pronašli, uhapsili i predali Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu, koje mu je odredilo mjeru pritvora od 30 dana. To pokazuje da Grižić ima gotovo identitčan metod napada svojih žrtava. 
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku