Gegić posljednjih nekoliko sedmica boravi u Bosni i Hercegovini i to je bila prilika da preuzme priznanje. U prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo Gegića su primili Predsjednik i član Upravog odbora Antonio Beus i Milan Trivić. Gegić im je poklonio i jedan potpisani primjerak svog novog romana “Godine u vladavini ćilibara” i iskoristio priliku da se zahvali na pažnji koja mu je posvećena kroz dodjelu ovog značajnog priznanja.

Inače, “Godine u vladavini ćilibara” je roman za kojeg regionalno priznata teatrologinja i kritičarka Dragana Bošković iz Beograda u svojoj recenziji ističe “da je poetsko, vanvremensko djelo, koje insisitira na identitetu”.

Šemsudin Gegić rođen je 1951. godine u Zavidovićima. Diplomirao je FDU (pozorišta, filma, radija i televizije) u Beogradu i obavio stručno usavršavanje u Milanu. U statusu vanrednog profesora bio je dugogodišnji nastavnik na odsjecima glume i produkcije na FDU Tuzla, filmskim studijima i koledžima u Plovdivu u Bugarskoj i Milanu.

U svojoj 35-godišnjoj karijeri, kao scenarista i reditelj snimio je na desetine kratkih i dugometražnih filmova koji su bili u selekcijama takmičarskih programa, domaćih, regionalnih i svjetskih festivala od kojih izdvajamo Sarajevo Film Festival, Tribecu, Moskvu, Prix Evropa, Berlin, Geteborg, Dohu, London i druge. Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Specijalnu nagradu Sarajevo Film Festivala, Zlatnu nagradu Milana, godišnju nagradu Saveza novinara BiH, Grand Prix Camera Veritas u Plovdivu, te nagradu Hercegovačko sunce.

(Kliker.info-agencije)