hamburger-icon

Kliker.info

Focus pod lupom : Ford uprkos Trumpu ustraje u planiranom preseljenju dijela proizvodnje u Meksiko

Focus pod lupom : Ford uprkos Trumpu ustraje u planiranom preseljenju dijela proizvodnje u Meksiko

16 Novembra
15:57 2016
focus77Američki div automobilske industrije Ford ne odustaje od planiranog preseljenja dijela proizvodnje u Meksiko unatoč izbornoj pobjedi Donalda Trumpa koji je u kampanji osuđivao takve poteze i prijetio uvođenjem visokih carina na uvoz automobila.
“Veselimo se suradnji s novim kabinetom. Naš je plan preseliti model Focus u Meksiko kako bismo oslobodili prostor za proizvodnju dva nova vrlo uzbudljiva modela u našem centru u Michiganu”, kazao je izvršni direktor Forda Mark Fields na otvorenju sajma automobila u Los Angelesu.
Dodao je da bi uvođenje carine od 35 posto na uvoz automobila proizvedenih u Meksiku, čime je Trump prijetio u kampanji, naštetilo američkom gospodarstvu.

“Takva carina bila bi uvedena cijelom automobilskom sektoru, što bi imalo značajne posljedice po američko gospodarstvo. I dalje smatram da će biti kreirana primjerena politika budući da i dalje dijelimo isti cilj a to je zdravo i živahno američko gospodarstvo”, poručio je Fields posjetiteljima sajma.

Tokom kampanje Trump je kritizirao američke kompanije zbog preseljenja proizvodnje u inozemstvo, a jedna od glavnih meta bio mu je Apple, podsjeća AFP.

Automobilske kompanije koje sele pogone u inozemstvo česta su meta političara i lokalnih dužnosnika budući da su 2009. godine spašavane od bankrota novcem poreznih obveznika, uključujući General Motorsa i Chrylser ali ne i Ford.

Ta je kompanija početkom aprila  najavila investicije u iznosu 1,6 milijardi dolara u nove pogone u Meksiku, gdje je rad puno jeftiniji nego u SAD-u. Pogon bi trebao početi s radom 2018. godine, podsjeća AFP.

Na upit AFP-a u vezi posljedica Trumpovih obećanja o ponovnom otvaranju pregovora odnosno povlačenju iz sporazuma kao što su Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), Fields je odgovorio da Ford ostaje “veliki pobornik slobodne i poštene trgovine”. “Ipak, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati”, dodao je.

U Fordu se planiraju i dalje zauzimati za mjere za suzbijanje manipulacije valutama i standarde vezane za goriva koji odgovaraju stvarnom stanju na tržištu, kao i za poreznu reformu i “sigurno uvođenje samovozećih automobila”.

(Kliker.nfo-Seebiz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku