hamburger-icon

Kliker.info

Florence Hartmann puštena na slobodu: Nastavit ću se boriti za pravdu

Florence Hartmann puštena na slobodu: Nastavit ću se boriti za pravdu

29 Marta
17:44 2016

Florence321Bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Tribunala u Hagu Florence Hartmann izašla je iz pritvora u Haškom tribunalu nakon što je uhapšena 24. marta u Hagu uoči presude Radovanu Karadžiću.

Kako je potvrđeno za N1, Hartmann se zahvalila svima koji su bili uz nju ovih dana, posebno udruženjima porodica žrtava i poručila da će se nastaviti boriti za pravdu.

Ona se posebno zahvalila predsjednici Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakiri Hasečić i Šehidi Abdurahmanović iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Hartmann je uhapšena u četvrtak, 24. marta, kada je došla da prisustvuje presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću. Nju je Tribunal 2011. osudio na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda. U novembru 2011. Tribunal je kaznu od 7.000 eura, kojom je zbog nepoštivanja suda kaznio Hartmann, pretvorio u zatvorsku kaznu od sedam dana i izdao nalog za njeno hapšenje.

Nalog za hapšenje Hartmann Žalbeno vijeće Tribunala uputilo je tada vlastima Francuske, ali su one odbile da ga sprovedu, uz obrazloženje da imaju obavezu da Međunarodnom sudu izruče samo optužene za ratne zločine, ali ne i za nepoštivanje suda.

Od tada, predstavnici Tribunala su odbijali da odgovaraju na novinarska pitanja o Hartmann, koja je često boravila u Hrvatskoj i BiH i u medijima širom regiona kritikovala rad Tribunala.

Tribunal je Hartmann 2009. proglasio krivom za nepoštivanje suda zato što je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku