hamburger-icon

Kliker.info

Filipović i Duraković o istorijskom susretu : Rusija i Turska gube kontrolu nad Balkanom, što BiH stavlja u fokus

Filipović i Duraković o istorijskom susretu : Rusija i Turska gube kontrolu nad Balkanom, što BiH stavlja u fokus

10 Augusta
07:28 2016

EsoTunj21Historijski sastanak čelnih ljudi Rusije i Turske, imat će, ne direktne, ali svakako indirektne implikacije i na odnose kako u regiji, tako i u samoj BiH, smatraju bh. akademici. Sastanak Putina i Erdogana ocjenjuju pozitivnim, ali i sigurni su da je iznuđen, zbog prilika u kojima se nalaze i jedna i druga svjetska velesila.

Sastanak će donijeti korist i Turskoj i Rusiji, smatra akademik Esad Duraković. Sastanak je, dodaje, šamar EU, kojoj je poručeno, posebno iz Turske, da postoje i drugi mogući saveznici. Na region i BiH, posredno može biti efekata.

“Ovo je još jedan potez koji osvjedočuje Putinov sve veći uticaj na međunarodnoj sceni, a objektivno gledano, makar to i paradoksalno zvučalo, Putinov prevelik uticaj nama u BiH baš i ne imponira, zato što on podržava Dodika, koji je najveći razbijač BiH“, smatra Esad Duraković, akademik.

Sastanak Putina i Erdogana može doprinijeti rješavanju krize na Bliskom Istoku, što bi se pozitivno reflektiralo i na Evropu, a time i na Balkan, smatra Duraković. Otopljavanje odnosa Rusije i Turske, smatra, može pomoći i poboljšanju odnosa Bošnjaka i Srba u BiH.

“Takvo pozicioniranje Bošnjaka i Srba u BiH je rezultat nekog historijskog nasljeđa, koje se može prevladavati. I Rusija, kao pravoslavna zemlja i Turska, kao dominantno muslimanska, pokazuju da mogu biti izvanredni saveznici“, dodao je Duraković.

Ipak, upozorava Duraković, ne treba forsirati svrstavanje Bošnjaka bilo uz Erdogana bilo uz, nakon pokušaja državnog udara, njegove protivnike.

Sastanak je iznuđen, smatra akademik Muhamed Filipović. Putinu je potreban kako bi prestao proizvoditi neprijatelje, a Erdoganu jer dolazi u poziciju ruskog kolege, s obzirom da gubi primat najvažnijeg partnera zapada na Bliskom Istoku, što ga je natjeralo da napravi korak prema predsjedniku Rusije.

“Putinu je to potrebno jer je već blokiran, ima NATO snage na samoj granici Rusije. To je jedan aspekt. Drugi smo mi, s obzirom da je Srbija još jedina evropska zemlja na Balkanu koja je ostala u nekim vezama s Rusijom“, kaže Muhamed Filipović, akademik.

I Rusija i Turska gube kontrolu nad Balkanom, objašnjava Filipović. BiH time dolazi u fokus, posebno kada se uzme u obzir turska retorika koja se predstavlja kao zaštitnik BiH.

“Iako nas nije zaštitila i pomogla onda kada je to najviše trebalo. Naša politika bi u ovom slučaju morala biti sofisticirana, pažljiva i odmjerena. Da se nigdje ne zaliječemo, da ne dajemo bezrezervnu podršku nikome“, dodao je akademik Filipović.

U politici, poručuje Filipović nema ni stalnih prijatelja ni stalnih neprijatelja. Postoje samo stalni interesi.

“Turci vrlo dobro znaju da je kičma Balkana dolina Morave i da Srbi drže ključ Balkana. U njihovoj strategiji, ja tako rezoniram, mislim da će uvijek prednost imati Srbi“, kategoričan je Filipović.

Ljubav je za kuću i za krevet, poručuje Filipović. Kada je posao i interesi u pitanju, ne treba niko, a pogotovo Bošnjaci da imaju iluzija, jer je Bošnjake svaka iluzija previše koštala.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku