hamburger-icon

Kliker.info

Federacija vlast dobija u ponedjeljak?

Federacija vlast dobija u ponedjeljak?

03 Februara
07:32 2007

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović smatra da su stavovi SBiH, SDA, te oba HDZ-a približeni do te mjere da se konačan dogovor o raspodjeli federalne vlasti može očekivati na sastanku lidera ovih stranaka, koji je za ponedjeljak zakazan u Sarajevu.
On smatra da je sporan još samo dogovor između dva HDZ-a. Ali, i to pitanje bi moglo biti riješeno već tokom današnjeg sastanka u Mostaru lidera HDZBiH i HDZ 1990 Dragana Čovića i Bože Ljubića.
Inače, njih dvojica su prvi put nakon stranačkog raskola otpočeli bilateralne razgovore na sastanku lidera vodećih stranaka u FBiH, koji je održan u četvrtak navečer u središtu HDZBiH. Tada su Čović i Ljubić gotovo dva sata razgovarali "u četiri oka", pokušavajući približiti stavove oko raspodjele vlasti na federalnom nivou.
Na sastanku je izneseno i rješenje koje bi moglo predstavljati kompromis između hrvatskih partnera, a prema kojem bi HDZ-u 1990 pripali jedna ministarska i pozicija predsjednika FBiH.
HDZBiH bi pripala četiri ministarstva, među kojima i Ministarstvo finansija. Očekuje se da bi ovaj dogovor mogao biti i potvrđen na današnjem sastanku u Mostaru, dok značajnije izmjene teško da su moguće, s obzirom na to da u HDZBiH ovo rješenje vide kao maksimum koji je njihov lider Dragan Čović spreman prihvatiti. S druge strane, lideri SBiH i SDA, dr. Haris Silajdžić i Sulejman Tihić, uspjeli su postići konačan dogovor o raspodjeli 11 ministarskih pozicija, koliko im zajedno pripada. Jedna je pripala SNSD-u, što je rezultat ranijeg obećanja koje je Tihić dao predsjedniku te stranke Miloradu Dodiku, dok je preostalih deset ravnomjerno podijeljeno.
Ovim dogovorom SBiH je odustala od zahtjeva da njoj pripadne šest ministarstava. Međutim, kako saznaje "Dnevni avaz", SBiH je ovaj ustupak učinila da bi zauzvrat dobila čelnu poziciju Agencije za privatizaciju FBiH.

Već je fiksirano da će SNSD-u pripasti Ministarstvo obrta te dva mjesta pomoćnika i to u ministarstvima za raseljena lica i izbjeglice, te za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ali i mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda.
Što se tiče ostale raspodjele, za sada je poznato da je HDZBiH fiksirao Ministarstvo finansija, SDA prometa i komunikacija, a SBiH Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Dogovor o raspodjeli ostalih resora očekuje se u ponedjeljak na sastanku u Sarajevu.

(Dnevni avaz)
(Foto: 24sata.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku