hamburger-icon

Kliker.info

FBI: Sve više zločina iz mržnje, muslimani na udaru

FBI: Sve više zločina iz mržnje, muslimani na udaru

16 Novembra
03:29 2016

safovi7Američki Federalni istražni biro je u prošloj godini evidentirao da su zločini iz mržnje prema muslimanima u Americi  porasli za 67 posto – od 154 takva incidenta u 2014. godini do 257 u 2015. godini.

“To je najveći broj od 2001. godine, kada je Al-Kaida izvela terorističke napade na Sjedinjene Američke Države. U toj je godini zabilježen 481 zločin iz mržnje počinjen prema muslimanima”, tvrde stručnjaci iz Southern Powerty Law centra.

Do napada na muslimane ili islamske objekte najviše je dolazilo poslije terorističkih napada koje je oružana skupina Islamska država Irak i Levant izvela u Parizu, te ISIL-ovi simpatizeri na tlu SAD-a u Orlandu i San Bernandinu.

I židovi na udaru

Ukupno gledajući, u 2015. godini je došlo do porasta zločina počinjenih iz mržnje za 6,8 posto, a 59,2 posto incidenata uzrokovano je rasnom ili etničkom netrpeljivošću, 19,7 posto zbog vjerske mržnje, 17,7 posto zbog seksualne orijentacije žrtve te 3,3 posto zbog spolnog identiteta.

Porastao je i broj zločina prema drugim manjinama, ne samo prema muslimanima. Tako je broj protužidovskih incidenata povećan za devet posto, protiv crnačkog stanovništva za skoro osam posto te protiv homoseksualne populacije za pet posto.

Do objave ovih podataka dolazi u trenutku kada su rasne, etničke i vjerske tenzije u SAD-u pojačane nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika, pa se bilježi sve veći broj incidenata u kojima kršćani bijelci provociraju ili napadaju pripadnike drugih rasnih ili vjerskih skupina.

Još kao predsjednički kandidat  Trump je bio optuživan  za podstrekivanje ksenofobije i islamofobije, a njegovu su izjave nailazile na oštru osudu ne samo u Americi, nego i diljem svijeta. U svom prvom intervjuu, kao izabrani predsjednik, Trump je pozvao svoje pristaše da prestanu maltretirati pripadnike manjinskih skupina. Zabilježeno je i nekoliko napada na osobe koje podržavaju Trumpa.

Na izvješće FBI-a reagiralo je Vijeće za američko-islamske odnose, upozoravajući da su podaci do kojih je došao FBI zabrinjavajući te da bi željeli vidjeti da politički čelnici rade na suzbijanju islamofobije u Americi. “Do porasta islamofobije je došlo i u 2016. godini, a osobito nakon predsjedničkih izbora od 8. studenog”, navodi se u pismenom priopćenju CAIR-a.

U prošloj je godini izvršeno 78 napada na džamije u Americi, a 2016. bi mogla postati druga najgora godina po broju takvih napada u američkoj povijesti, piše u izvješću FBI-a.

Strah od prijavljivanja napada

Ipak, nisu muslimani najbrojnije žrtve zločina iz mržnje u Americi, nego Židovi. Prema posljednjim dostupnim podacima, skoro 60 posto žrtava počinjenih iz mržnje su Židovi, 14,5 posto su muslimani, a 6,6 posto su katolici.

“Treba imati na umu da je broj Židova u Americi tri puta veći nego broj muslimanskog stanovništva te da veliki broj muslimana ne prijavljuje incidente uperen protiv njih, plašeći se da će time samo skretati pozornost na sebe”, tvrde pravni stručnjaci iz Southern Powert Law centra.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje podaci o 892 skupine koje šire politiku mržnje.

Ivica Puljić (Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Misty
    Misty 14 Decembra, 13:53

    Shoot, who would have thghuot that it was that easy?

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku