hamburger-icon

Kliker.info

Fata Orlović : Kada bih imala džamiju na tuđoj zemlji, ja u njoj ne bih klanjala.

Fata Orlović : Kada bih imala džamiju na tuđoj zemlji, ja u njoj ne bih klanjala.

13 Aprila
10:48 2007

Na suđenju Fati Orlović u Osnovnom sudu u Srebrenici jučer se očekivalo da će svjedok optužbe, sveštenik Milan Milanović, shodno svom pozivu, govoriti istinu. Već na samom početku davanja izjave bilo je jasno da je i on samo dio komičnog političko-policijsko-tužilačkog scenarija RS.Uz česte upadice "laži, laži, pope", Fata Orlović i jučer je prilično mirno pratila tok suđenja i iskaze koje su davala dvojica svjedoka optužbe.- Trećeg maja 2002. moj jedini cilj je bio da se Bogu molim… Fata je došla pred crkvu, psovala nam četničku i srpsku mater, klela, prijetila… Dan kasnije u crkvu je za mnom utrčala Fata i, ponavljajući iste psovke, zgrabila veliku svijeću, pokušala da me udari, a onda je uzela svijećnjak i drugom svijećom udarila me dva puta po ruci, bacila je svijećnjak i rasjekla mi usnu… – svjedočio je sveštenik Milan, očito misleći da će istina biti samo ono što je on u tom trenutku izjavio.U unakrsnom ispitivanju Fatin branilac Fahrija Karkin zamolio je sveštenika da se opredijeli da li ga je Fata udarila po ruci, kako je to rekao u izjavi datoj 2004., ili po usni, kako je to jučer svjedočio.

Uzrujani sveštenik
Očito uzrujan ovakvim pitanjima, sveštenik je rekao da "misli da mu je svijećnjak rasjekao usnu", istovremeno izjavljujući da ne zna gdje mu je originalno ljekarsko uvjerenje.Blaško Grujić, koji je nekada bio nastanjen u Konjević-Polju, uglavnom je svjedočio "istinu" kao što je to uradio i sveštenik Milanović. I on je, kada je Karkin počeo unakrsno ispitivanje, pokazao da je drukčije govorio 2004. od onog što je izjavljivao jučer. Iznoseći završne riječi, i optužba i odbrana ostale su pri ranijim zahtjevima. Izricanje presude Fati Orlović zakazano je za 16. april.Fati Orlović i jučer su podršku dale mnogobrojne srebreničke majke, ali i pedesetak mještana Kotorskog kod Doboja. Predstavnici Kotorskog izjavili su da je podrška Fati ustvari podrška pravednoj borbi mnogobrojnih obespravljenih Bošnjaka u RS, među kojima su i oni sami.

Karkin: Fatu je odbranila optužnica!
– Garantujem da će Fata biti oslobođena. Nju je odbranila upravo optužnica. Možete zamisliti kakva je ta optužnica kada svjedok kaže da laže zapisnik koji je on potpisao. Ovdje se radi o čistoj montaži, to su i laici vidjeli, i za sud ovo neće biti težak posao – kazao je Karkin nakon suđenja. Najavio je da se već od ponedjeljka počinje pripremati za parnicu koja treba "crkvu iz Fatine avlije vratiti tamo  gdje joj je mjesto".- Ja ću pobijediti ove što su oteli moju imovinu. Kada bih imala džamiju napravljenu na tuđoj, srpskoj zemlji, ja u njoj ne bih klanjala. Kako se Boga ne boje – bio je Fatin komentar nakon izlaska iz sudnice.(kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku