hamburger-icon

Kliker.info

Faruk Vele o napadu na redakciju portala Radio Sarajevo : Novinari su lovina (Video)

Faruk Vele o napadu na redakciju portala Radio Sarajevo : Novinari su lovina (Video)

28 Septembra
05:44 2019

Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo, gostujući u Dnevniku u 22 na N1 televizji govorio je o  dešavanjima na tom portalu kada je grupa huligana koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, došla ispred redakcije i tražila uklanjanje teksta o presudi navijaču što je uredništvo pod prijetnjama smrću i uradilo.

“Redakcija portala Radio Sarajevo je  bila meta drskog napada na naše kolege nakon objavljene informacije o hapšenju i presudi jednom navijaču FK Sarajevo u Bjelorusiji. Grupa huligana koji se predstavljaju kao navijači FK Sarajevo, s tim da ja pravim distancu od svih ljudi koji čestito i sa ljubavlju vole svoj klub. Takve osobe su prvo pozvale redakciju portala Radio Sarajevo i pod prijetnjom upada u redakciju na određen način izvukle kolegu i naše kolege i počeli sa prijetnjama, prijetnjama smrću. Došli su ispred redakcije. Kolega je izašao ispred da bi spriječio upad u redakciju. Ono što je očito meta napada je redakcija Radio Sarajevo što će se pokazati i kasnije jer su osobe insistirale da se sadržaj pomenutog teksta izbriše sa portala i pod prijetnjama su uspjeli na to natjerati našeg kolegu”, kazao je Vele za N1.

Kako je naveo, da stvar bude gora, pod prisilom u jednoj situaciji talačke krize, natjerali su kolegu da poziva druge redakcije i traži povlačenje tekstova i uklanjanje navedenih sadržaja.

“Ta cijela situacija je trajala dva i pol sata. U sve se uključila i policija koji su intervenirali na mjestu događaja. Kolega se jako bojao za sebe i svoju porodicu i bio je pod prisilom da učini ovakav čin. Ovaj čin smatramo nedopustivim napadom na medijske slobode u BiH, drskim napadom gdje smo dočekali da pojedine grupe upadaju u novinarske redakcije i vrše direktne fizičke prijetnje i pritiske na medijske slobode. Zbog toga smo javno reagirali, pozvali sve naše kolege, udruženja, da podrže našu redakciju jer ovdje smo danas u pitanju mi, a sutra bilo ko”, kazao je član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo.

Poručio je da je njegov kolega ponudio mogućnost, iako nisu direktna strana u tom slučaju, da te osobe izraze svoj stav, objave demantij.

“Ne, ovdje nije bio cilj raspravljanje o medijskom sadržaju, cilj je bio da se pokaže sila, da se izvrši direktni pritisak i ugrozi redakcija, njen rad i da se novinarima nasilno diktira kako će raditi. Budemo li dozvolili da se na takav način utječe na redakcije, sutra ćemo imati, ne samo Radio Sarajevo, imat ćemo na meti sve redakcije. Napadi na novinare se ne sankcioniraju dovoljno da se ovakve stvari ne dešavaju. Molimo, radi naše redkacije, ali i svih drugih redakcija, tražimo da se istraga provede, da se osobe otkriju, uhapse, utvrde se njihovi motivi i da se omogući rad građanima BiH koji se bave novinarstvom. Ovakvi napadi su nedopustivi i nešto što dovodi do krajnje mjere kada su u pitanju medijske slobode u našoj zemlji. Ponudili smo i tim osobama da na demokratski način izraze svoje stavove u vezi sa tim slučajem, da eventualno kritiziraju i rad našeg portala, oni nisu to htjeli, htjeli su da pokažu silu. Institucije su pokazale da su novinari legitimna meta, lovina, i da svako može bez da odgovara, da ih napada”, naveo je Vele.

Kako je kazao, u ovakvim situacijama novinarska solidarnost je ključna.

“Novinari su lovina praktično. Vjerujem u profesionalan rad MUP-a KS, dajemo im podršku da se ovaj slučaj riješi”, kazao je Vele.

( N1)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku