hamburger-icon

Kliker.info

Faruk Kajtaz : Dvije riječi koje su Dodiku – kazale sve !

Faruk Kajtaz : Dvije riječi koje su Dodiku – kazale sve !

22 Juna
06:28 2024

Tek dvije riječi iz Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a bile su dovoljne da ukažu na potpuno novi i znatno oštriji odnos Amerikanaca prema Miloradu Dodiku i njegovom režimu oličenom u nekoliko gusto zbijenih krugova dobro uglavljene “Pretorijanske garde”.

Piše : Faruk Kajtaz

Te „dvije riječi“ glase: SVA SREDSTVA!

“Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist” – naveli su iz Ureda za kontrolu imovine stranaca i jasno pokazali da su sva nadanja o mogućem popuštanju ili čak ukidanju mjera sankcija i crnih listi – samo sanak pusti.

Nešto što se sigurno neće dogoditi i može biti samo još snažnije i odlučnije vođeno… SVIM SREDSTVIMA!

Milorad Dodik i njegov uglavljeni režim su sa ovom najavom samo još puno dublje upali u živo blato koga su dobrim dijelom sami kreirali svojom strategijom čestih maksimalističkih ciljeva i politike svršenog čina.

Nisu se obazirali na ranija, čak i dobronamjerna upozorenja sa Zapada!?, pa je pritisak narastao do trenutka kada su na stolu, eto i… SVA SREDSTVA.

Kada sa jednim takvim upozorenjem izađe, još uvijek nominalno najveća sila svijata, koja raspolaže sa gotovo neograničenim resursima, onda to itekako puno znači. Posebno za oni koji su „na nišanu“.

Ponašanje Dodika i njegovih ljudi nakon svega samo je još jedan repetitivan pokušaj negiranja, za njih turobne stvarnosti, i onoga što se zaista događa, a ne onoga što bi oni željeli da se dešava.

Predvidljivo Dodik i njegovi „Pretorijanci“ sve prebacuju na nekakvu „nacionalnu stvar“ i bjelosvjetsku (zapadnu) zavjeru, iako i ptice na grani znaju da je korupcija biljka, koja itekako uspijeva i pažljivo se njeguje u entitetu RS.

Baš tu – na pitanjima korupcije Dodik i njegova familija su „najtanji“ i Amerikanci to jako dobro znaju. Dodik nije glup ni naivan, pa čudi što je američke sankcije pokušao zaobići klasičnim šemama skrivanja iza raznih “fondova” ili novih kompanija.

Metoda nije nova i može dati rezultate na kraći rok, ali pažnja SAD je očito prerevnosna da bi im nešto takvo – promaklo.

Zna to i Dodik, te se može zaključiti kako ovaj potez samo jedna od zadnjih opcija suštinskog očajnika, koji se iz neugodne situacije pokušava vaditi kako zna i umije.

Ali avaj! Ne ide to tako kada SAD upotrebe SVA SREDSTVA.

Uostalom, Washington itekako ima iskustva sa sličnim operacijama od Južne Amerike do Libije ili Rusije… a sada i Banja Luke!

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku