hamburger-icon

Kliker.info

Faruk Balijagić: Neka Tihić javnosti objasni otkud mu kodno ime Mane

Faruk Balijagić: Neka Tihić javnosti objasni otkud mu kodno ime Mane

11 Novembra
00:50 2006

– Tihić je tada bio poznat svjetskoj javnosti, jer je nastupao na CNN-u i govorio u korist Slobodana Miloševića i srpske agresije na BiH. Na CNN-u se pojavio kao srpski zarobljenik u Sremskoj Mitrovici, nakon čega je zamijenjen za srpske zarobljenike iz Hrvatske. Ustvari, njegova razmjena bila mu je poklon što je na tako važnoj svjetskoj TV stanici pohvalio režim Slobodana Miloševića i rekao da on ne vrši agresiju na BiH. Kazao je i da je u Sremskoj Mitrovici zadržan iz sigurnosnih razloga da ga muslimanski ekstremisti ne bi likvidirali, jer je on do rata bio komunista i javni tužilac.

Zar ne mislite da je Tihić, kao zarobljenik koji je 42 dana bio u logoru, bio primoran tako govoriti?

– Prema njegovoj priči, on je to učinio samo kako bi ga Srbi razmijenili. Odmah nakon razmjene došao je u Rijeku, u krizni štab koji je tada vodio Abdić. Potom je otišao u Njemačku i dao intervju evropskom izdanju "Oslobođenja", u kojem je pokušao ucjenjivati rahmetli Aliju Izetbegovića, a radi navodno problematične razmjene Izeta Izetbegovića, koji je, također, bio zatvoren u Mitrovici i razmijenjen je za devet snajperista koji su uhapšeni u hotelu "Holiday Inn" u Sarajevu.

Teške kvalifikacije

I to, a i poslijeratno Tihićevo djelovanje dio je velikosrpskog projekta. Zato Tihić prvo treba javnost obavijestiti otkud njemu kodno ime i nadimak Mane.

Iznosite preteške kvalifikacije.

– Svemu što govorim dovoljno ide u prilog i to da je Tihić, kao nominalni šef države, imao pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti naziva zločinačke tvorevine Republika Srpska, ali je on, ipak, abdicirao od tog zahtjeva.

Da nije povukao zahtjev, sad se RS ne bi tako zvala

– Tvrdnjama da njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva RS ne može uspjeti na Ustavnom sudu BiH, Tihić je bacao prašinu u oči bosanskoj sirotinji. Uspio ili ne uspio na Ustavnom sudu, mogao je ići pred Sud u Strazburu koji bi sigurno ukinuo naziv RS, a koji je nastao na zločinu i genocidu.
Međutim, Tihić je odustao od toga, a Sud u Strazburu ne može o tome raspravljati sve dok se ne iscrpe sva domaća pravna sredstva, odnosno dok se ne dobije odluka Ustavnog suda, ma kakva da je. Da nam je izborio negativnu odluku Ustavnog suda BiH, sad bismo u Strazburu već imali ukinut naziv RS. I sada se ne bismo lomili s ustavnim promjenama, kada Tihić želi legalizirati ovaj velikosrpski projekt uništenja BiH i bosanskih muslimana.

Uloga tajne službe

– Evidentno je da su mediji bliski SDP-u napadali britansku tajnu službu MI6 sve do projekta koji se pokušao uraditi u aranžmanu jednog poznatog Bošnjaka, starijeg čovjeka, koji je došao iz emigracije u BiH početkom rata. Kada je ta služba napravila aranžman između Tihića i Lagumdžije s ciljem da se uništi BiH, odnosno bosanski muslimani, mediji bliski SDP-u prestali su s napadima na britansku tajnu službu koja je, inače, pokrovitelj i osnivač zloglasne srbijanske obavještajne službe KOS još nakon Drugog svjetskog rata – tvrdi Balijagić.

Razgovarala: Mirela KUKAN

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku