hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić: Donijet ću političku stabilnost Bosni kao Berlusconi Italiji

Fahrudin Radončić: Donijet ću političku stabilnost Bosni kao Berlusconi Italiji

30 Septembra
12:05 2009

Fahrudin Radončić, najveći novinski izdavač u Bosni i Hercegovini, najavio je osnivanje stranke i preuzimanje vlasti na izborima za godinu dana. – Ako može Berlusconi, što ne bih i ja – poručio je balkanski novinski magnat.- Italija je godinama svakih nekoliko mjeseci mijenjala vladu. Kad je Berlusconi odlučio ući u politiku, već je bio poznat i priznat poduzetnik i izdavač. Donio je Italiji političku stabilnost, a to je za nas u BiH vrlo poučna priča – objašnjava Radončić u kojem mu smislu Berlusconi može biti uzor.

Pristupnice preko novina               U  petak će pristupnice za novu stranku, Savez za bolju budućnost BiH, biti tiskane uz sto tisuća primjeraka Radončićeva Dnevnog avaza, i još pedesetak tisuća uz ostale dnevne novine u BiH. To je otprilike omjer novinskog tržišta koji drži Radončićev koncern: zajedno s nekoliko svojih revijalnih izdanja u Federaciji BiH drže 82 posto novinskog tržišta, a 67 posto u kompletnoj Bosni i Hercegovini, dakle s Republikom Srpskom. Predratni novinar uglednog zagrebačkog Danasa 1995. novcem Izetbegovićeve SDA pokrenuo je  Dnevni avaz. List je brzo preoteo primat Oslobođenju i Radončić postaje jedan od najmoćnijih ljudi u BiH.
Najveća zgrada na Balkanu
Posljednjih godina se posvetio nekretninama: u širem centru Sarajeva na Marindvoru sagradio je Avaz Twist Tower, “najvišu zgradu na Balkanu” visoku 142 metra (172 s antenom), sa 41 katom. U bivšoj zgradi Avaza, sagrađenoj na mjestu srušenog nebodera Oslobođenja, uredio je hotel Radon plazu. Radončić već ima političku moć: kad je SDA izgubila vlast 2001., to je bilo velikim dijelom zato što se Dnevni avaz priklonio SDP-u. No, Radončiću to nije dosta. – Ne želim biti super uspješan i super bogat čovjek u apsurdno siromašnoj zemlji. Želim od Bosne i Hercegovine napraviti uspješnu i bogatu zemlju, i zbog toga ulazim u politiku – objašnjava. – Moja stranka neće biti poduzetnička ni elitistička, nego narodna – ispričao je u telefonskom razgovoru za Jutarnji list. Prije svega bošnjačka, ali multietnička i po članstvu i po vodstvu. Na vlast idu sloganima “Stop siromaštvu, mafiji i korupciji”.

Ugovor s narodom
Najavljuje gradnju autoputeva, energetskih postrojenja, bez prodaje telekoma i energetskih potencijala. Pristalica je slovenskog tipa ekonomskog nacionalizma, bez prodaje obiteljskog srebra. Želimo od BiH napraviti najveće gradilište u regiji, poručuje. Ako to ne uspije u dvije godine, neka se raspišu izvanredni izbori. – Nitko nema pravo uzimati ovoj zemlji četiri po četiri godine ako nije u stanju ništa učiniti. Kad dođemo na vlast, s narodom ćemo sklopiti ugovor. Ako nismo u stanju ispuniti ono na što smo se obvezali, ugovor se raskida i mi se povlačimo s vlasti – objašnjava svoj poduzetnički pristup politici.

Podrška reisa Cerića
Nagađalo se da Radončić osniva stranku uz podršku moćnog poglavara Islamske zajednice u BiH, reis-ul-uleme Mustafe Cerića. Većinu bošnjačkih glasova godinama osvajaju SDA rahmetli Alije Izetbegovića, Stranka za BiH Harisa Silajdžića i SDP Zlatka Lagumdžije. Radončić ne želi direktno odgovoriti na pitanje ima li podršku reisa Cerića. – Dosad su sve izborne utakmice bile pogrešno postavljene: svi su prvo tražili podršku reisa i Avaza. To se mora preokrenuti, vlast mora polagati račun građanima – najavljuje Radončić.  Još jedan poznati Bosanac lani je osnovao stranku: Oscarom nagrađeni režiser Danis Tanović osnovao je Našu stranku, i već na prvim zborima uspio ući u sarajevsku gradsku vlast, zajedno s SDP-om. U Radončićev Savez za bolju budućnost BiH prvi je ušao Adnan Terzić, bivši premijer Bosne i Hercegovine. Riječ je o ozbiljnom prelasku jer je Terzić godinama bio potpredsjednik Stranke demokratske akcije.  Nagađa se da bi  se Radončiću mogao pridružiti Bakir Izetbegović, sin pokojnog bošnjačkog lidera Alije.   (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku