hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić: Cerić i Izetbegović su jaki takmaci, SBB još nije odlučio

Fahrudin Radončić: Cerić i Izetbegović su jaki takmaci, SBB još nije odlučio

20 Juna
07:30 2014

FahrudinRadoncic77Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je da u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva postoje dva jaka takmaca Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i dr. Mustafa Cerić nezavisni kandidat. On je napomenuo da je Izetbegović na prošlim izborima osvojio 160.000 glasova, ali da „misli da nema više taj kapacitet“, prenosi Patria.

Na pitanje da li će SBB imati kandidata, Radončić je kazao da će o tome odlučiti Predsjedništvo stranke, ali da „bez lažne skromnosti kandidat SBB-a ima jaku šansu da pobijedi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“.Radončić je govorio i o mogućim koalicijama sa SDA i DF, ali je kazao da predizborne koalicije s SDA neće biti, a poslije izbora sve je moguće, navodeći da je SDA ozbiljan politički projekat.- Dogovorili smo zajednički nastup u RS i to ostaje, a sa ljudima iz SDA razmjenjivali smo ideje o napretku – kazao je Radončić.

Komentirajući hapšenje bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, i na pitanje da li se plaši onoga što bi Čaušević mogao reći, Radončić je kazao da su uhapšeni ljudi koji trebaju da brinu o narodnom novcu, a ne da ga kradu.- Ja sam prošao petomjesečne provjere kada sam stupao na poziciju ministra sigurnosti, tako da se ne bojim. Ohrabrujem agencije da rade svoj posao – kazao je Radončić dodajući da bi se neki drugi trebali plašiti.

Radončić je kazao da je potrebno napraviti sistem koji će se boriti protiv korupcije, a nosioci tog sistema trebaju biti državni tužioci. Komentirajući optužnicu protiv Gorana Zubca direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Radončić je kazao da je u svojstvu svjedoka dao izjavu tužiocu.- Možda je sud najbolje mjesto da se to razriješi. Ako sud kaže da je trebao poslušati Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, onda više nikad nećemo imati taj problem. Sad sve zavisi od pravosuđa – kazao je Radončić.

On je na pitanje urednice objasnio da je u vrijeme kada su izbili nemiri 7. februara pozvao Zubca, ali da mu se nije javio. Zatim je zamolio Himzu Selimovića direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela da podigne Specijalnu jedinicu SIPA-e, na šta mu je Selimović kazao da su oni trenirani za upotrebu smrtonosne sile, a ne za javni red i mir.Radončić je kazao da je nakon poplava koje su zahvatile našu zemlju, potrebno pomoći ljudima, ali da je rezervisan oko Fonda i načina upravljanja sredstvima. On je kazao da treba utvrditi i krivičnu odgovornost onih koji su doveli do ovakvih posljedica, prenosi Patria. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku