hamburger-icon

Kliker.info

Evropski sud za ljudska prava : Diskriminirana prava Svetozara Pudarića u pogledu kandidature za Predsjedništvo BiH

Evropski sud za ljudska prava : Diskriminirana prava Svetozara Pudarića u pogledu kandidature za Predsjedništvo BiH

08 Decembra
16:35 2020

Europski sud za ljudska prava je jučer, postupajući u predmetu “Pudarić protiv BiH“, donio Presudu kojom je utvrdio da je Bosna i Hercegovina diskriminirala Svetozara Pudarića u pogledu njegova prava da se kandidira za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s prostora FBiH.

 “Presuda u predmetu “Pudarić protiv BiH“ ukazuje da odredba članka V Ustava BiH ne zadovoljava standarde zabranjene diskriminacije iz čl.1. Dopunskog protokola br. 1 uz Europsku konvenciju jer ne jamči političku ravnopravnost njenih građana“, saopštio  je advokat  Nedim Ademović.

 Nakon presuda u predmetima “Sejdić i Finci“, “Zornić“, “Šlaku“, ovo je još jedna presuda Europskog suda za ljudska prava koja je potvrdila da je Ustav BiH diskriminatoran za mnoge građane BiH jer im uskraćuje prava političkog sudjelovanja u javnoj vlasti samo i isključivo zbog njihove etničke (ne)pripadnosti, napominje se u priopćenju.

Podsjetimo, Svetozar Pudarić preminuo je 9. marta ove godine. Bivši je potpredsjednik Federacije BiH i dugogodišnji član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine. Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. godine.

U politiku je ušao 1976. godine, pristupivši Komunističkoj partiji (KP) Jugoslavije. Nakon gašenja KP-a 1990. godine postao je član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka studija 1984. godine, radio je u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada BiH.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, te je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH.

Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga je izbabrao za potpredsjednika Federacije BiH.

U SDP-u je obavljao  funkcije Sekretara za informisanje, Generalnog sekretara SDP BiH, kao i predsjednika Glavnog odbora SDP BiH.

Dvaput je bio kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH, 2015. i 2019. godine.

– Tužbu sam podnio kao naredni korak u slijedu poteza koje sam ranije napravio s ciljem daljeg pritiska na domaće vlasti, domaće organe koji učestvuju u izbornom procesu i mogu donijeti meritorne odluke da prekinu diskriminaciju koja je ugrađena u Ustav BiH, a koja je dodatno cementirana odredbama Izbornog zakona BiH. Smatrao sam da se radi o vrlo važnom pitanju, jer se ne radi samo o izboru članova Predsjedništva BiH, nego se radi o prihvatanju sistemske diskriminacije. Odnosno, diskriminacije o izboru člana Predsjedništva preko 400.000 građana BiH, kazao je Pudarić 2019. godine.

(Kliker.info-Dnevni)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku