hamburger-icon

Kliker.info

Evropski komesar Johannes Hahn upozorava : Kina od Zapadnog Balkana pravi svoje “trojanske konje”

Evropski komesar Johannes Hahn upozorava : Kina od Zapadnog Balkana pravi svoje “trojanske konje”

28 Jula
06:51 2018

Evropska unija oglasila je alarm zbog uloge Kine na Zapadnom Balkanu, upozoravajući da bi Peking mogao da zemlje regiona, koje će jednog dana biti članice EU, “pretvori u trojanske konje”.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je za portal Politiko da bi “kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom delu kontinenta”.

Iako poslednjih godina postoji zabrinutost po pitanju Balkana, sa fokusom na ulogu Rusije, Hahn smatra da više razloga ima za neprijatan osjećaj zbog Kine, koja je sprovela niz značajnih investicija u infrastrukturne projekte.

Upitan o mogućnosti da Peking stvori “trojanskog konja”, koristeći finansijsku snagu kako bi dobio politčku kontrolu nad zemljama koje teže ka pridruživanju EU, Hahn je podsetio da je autoput u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.

“To je upravo slučaj sa čuvenim autoputem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital”, rekao je Hahn.

Evropski komesar je upozorio da treba biti svestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.

“Mislim da će to biti jedan od najvećih izazova za Evropu”, dodao je Hahn.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 28 Jula, 12:14

    Pa nismo valjda evropsko pastorće.Staratelja niti tutora netrebamo.Demokratija u puinom smislu grčke tradicije a ne dušebrižnika kao da smo stoka.Evropska kolonija radne snage.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku