hamburger-icon

Kliker.info

Europski sud za ljudska prava objavio presudu : Izbori u Mostaru moraju biti održani

Europski sud za ljudska prava objavio presudu : Izbori u Mostaru moraju biti održani

29 Oktobra
14:51 2019

Europski sud za ljudska prava objavio je presudu kojom se Bosni i Hercegovini nalaže da mora izmijeniti zakonodavstvo kako bi se omogućilo održavanje demokratskih izbora u Mostaru.

Sud u Strasbourgu je u predmetu “Baralija protiv Bosne i Hercegovine” jednoglasno odlučio da je došlo do povrede Europske konvencije o ljudskim pravima, odnosno kršenja opće zabrane diskriminacije.

Presuđeno je da je podnositeljici predstavke Irmi Baralija, nastalom pravnom prazninom, onemogućeno da glasa i bude birana na lokalnim izborima.

“Pravna praznina nastala je propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine] iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulirale lokalne izbore u Mostaru, te nalagala vlastima da usklade te odredbe s Ustavom [Bosne i Hercegovine]. To je za posljedicu imalo situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine te gdje je gradom upravljao gradonačelnik, koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet”, navedeno je u presudi.

Država BiH mora izmijeniti zakone

Ukazano je kako “takva situacija nije bila u skladu s načelom vladavine prava” te Sud “stoga nije mogao prihvatiti argument vlade da je višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih grupa u Mostaru”.

“Tužena država je stoga prekršila svoju obvezu da poduzme mjere da zaštiti podnositeljicu predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru”, piše u presudi.

Zbog toga je naloženi državi Bosni i Hercegovini da “mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što presuda postane konačna”.

Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru, tužila je prošle godine državu Bosnu i Hercegovinu pred Europskim sudom za ljudska prava jer joj nije omogućila da bira i bude birana u dva izborna ciklusa u kojima nisu održani lokalni izbori u Mostaru.

Osim što se žalila da, zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne može glasati i biti birana na lokalnim izborima, podnositeljica predstavke je ukazala kako to predstavlja diskriminaciju po osnovu mjesta prebivališta.

Posljednji lokalni izbori 2008. godine

Odgovornom za neodržavanje lokalnih izbora u Mostaru smatra državu Bosnu i Hercegovinu, za koju kaže da “svih ovih godina nije učinila ništa da spriječi i sankcionira kršenje građanskih prava”.

Posljednji put lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine i od tada je na čelu grada Ljubo Bešlić (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine), a mandat tada izabranom Gradskom vijeću okončao je prije sedam godina.

Uzaludna je bila i u međuvremenu donesena obvezujuća presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je naložena promjena Statuta Grada Mostara i utvrđivanje izbornih pravila, a koju nisu uspjele dogovoriti stranke i koju nije provela Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine – izbori nisu održani ni 2012. godine, ni 2016. godine.

Sud u Strasbourgu je također naznačio kako bi mogao izravno intervenirati i nametnuti “privremeno rješenje” kojim bi se regulirao način provedbe izbora u Mostaru ukoliko se presuda ne provede u roku od šest mjeseci.

Baralija: Mostaru ne treba poseban status

Komentirajući presudu, Irma Baralija je rekla kako bi odluka Europskog suda „trebala  biti provedena dogovorom u Parlamentu BiH“ te da Mostaru „ne treba poseban status“.

„Želim da živim u normalnom gradu. Ni moj grad, ni moji sugrađani, ni po čemu se po svojim željama ne razlikuju od ljudi koji žive u bilo kojem dijelu svijeta, niti u BiH. Želimo čist grad, želimo da nas se uključuje u procese donošenja odluka, trebamo da znamo procese donošenja odluka, da znamo kako se troši naš novac. Želimo vrlo jednostavne stvari koje žele građani i građanke bilo gdje i zato nama ne treba posebno rješenje, jer naše potrebe nisu posebne, ni po čemu nisu različite“, rekla je Baralija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Vjeruje da će lokalni izbori u Mostaru biti provedeni naredne godine, uz napomenu da „domaći političari imaju odgovornost prema građanima“.

„Isprika ‘nismo mi krivi, kriv je neko drugi’ više ne pije vode. Šta su SDA ili HDZ poduzeli ili uradili po tom pitanju? Haj”mo svi prijedloge na stol, pa da vidimo čiji je najbolji. Loptica je sada na strani Parlamenta BiH“, rekla je Baralija.

Advokatica: Nezamislivo da se ne postupi po presudi

Odvjetnica Dženana Hadžiomerović, koja je zastupala tužbu Baralije protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, također je kazala kako je iznimno zadovoljna presudom, posebice stoga što je ona izvršna, a ne samo “utvrđujuća”, kakve su druge presude u slučajevima, poput onog “Sejdić-Finci”, kojima je utvrđeno kako se u BiH primjenjuju diskriminirajuća izborna pravila.

Hadiomerivić je posebice istaknula kako presuda sadrži i odredbu koja nalaže Ustavnom sudu BiH da on nametne privremena rješenja za način provedbe izbora u Mostaru, ukoliko vlasti u BiH u roku od šest mjeseci ne izmjene izborni zakon.

“Vladavina prava u BiH se postupno uspostavlja”, kazala je odvjetnica dodajući kako je nezamisliva situacija u kojoj Ustavni sud ne bi postupio po presudi Europskog suda. 

Podnositeljici tužbe država je, zbog uskraćivanja njenih građanskih prava, dužna isplatiti odštetu od 5.000 eura. 

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Tooooo
    Tooooo 29 Oktobra, 17:31

    Svaka ti cast. Mostarci bi samo na sake ali si im ti zato svima pokazala da se sa zenom ne valja previse zezati. Legenda ti ne fali. Svaka cast

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku