hamburger-icon

Kliker.info

EUFOR upozorio političare: Spremni smo za intervenciju ako bude sukoba u BiH

EUFOR upozorio političare: Spremni smo za intervenciju ako bude sukoba u BiH

29 Marta
06:53 2017

Sve snage Mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini u stanju su pripravnosti i vrlo brzo mogu reagovati, ukoliko budu postojali i nagovještaji novih sukoba u našoj državi.

Ovako glasi upozorenje EUFOR-a za političke lidere u BiH, zbog rastuće zabrinutosti za historijski nestabilnu regiju Balkana, koja je ovih dana itekako izražena, prenosi  USNews.

“Mnogo toga je postignuto na ovim prostorima i ne smije biti izgubljeno ponovo. Još uvijek postoje neke EUFOR-ove trupe u BiH, ali neću se dvoumiti niti jednog trenutka ukoliko bude potrebno pozvati rezervne snage za intervenciju“, kazao je gG, nakon preuzimanja komande nad EUFOR-ovim trupama u BiH.

Waldner je dodao i kako politički lideri u našoj državi imaju veliku moć u svojim rukama, zbog čega ih je upozorio, dok je novi šef operacija EUFOR-a general James Everard kazao kako postoje “vanjski utjecaji koji su mogući izazov na zapadnom Balkanu i u BiH”.

Posebno su istakli zabrinutost sve većim ruskim utjecajem na području Balkana, kao i obnovljenim sukobima između Srbije i Kosova, te rastućim tenzijama u Makedoniji i Crnoj Gori.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku