hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Esad Boškailo : Nauka i humanizam su za BHAAAS primarni i to otvara svaka vrata !

Dr. Esad Boškailo : Nauka i humanizam su za BHAAAS primarni i to otvara svaka vrata !

19 Aprila
08:16 2015

susreti71” Preko 250 predavača  koji dolaze  iz SAD , Kanade, Australije, Kine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Norveške , Holandije, Njemačke, Turske i Francuske, učestvovat će  na ovogodišnjim Danima BHAAAS  u Brčkom, što je zbilja podatak koji mene i moje kolege  dodatno obavezuje da dobrovoljno preuzete obaveze vezane za  prenos  znanja  iz razvijenog svijeta u Bosnu i Hercegovinu i širi region, ispoštujemo u potpunosti i na zadovoljstvo svih učesnika i šire društvene zajednice”, istakao je  na početku razgovora za Kliker info, dr . Esad Boškailo, predsjednik  Bosanskohercegovačko-američke akademija nauka i umjetnosti (Bosnian-American Academy of Art and Science – BHAAAS) i to u vrijeme  dok se u Phoenixu  užurbano pripremao za još jedno putovanje u zavičaj.

Eso od Počitelja, uvaženi psihijatar i profesor iz Arizone, izrazio je potom i svoje zadovoljstvo što će sedmi  po redu susreti   BHAAAS u Brčkom, i to u vremenu od 22 do 25 aprila, biti vjerovatno najveći  naučni susret, odnosno događaj, ove godine u Bosni i Hercegovini. U prilog ovoj ocjeni pominje i podatak da uvaženi predavači u Brčko dolaze sa čak četiri kontinenta. Posebno naglašava dolazak u BiH i predavanje znamenitih  profesora, Richarda Gralla sa  Albert Einstein Collega i Toma Reynoldsa, dekana Postdiplomskih  i doktorskih programa Univerziteta Sjeverne Karoline , a ističe i dolazak    poznate američke  umjetnice  Nyale Basney, dirigentice iz Chicaga.

Ne zaboravlja  naravno ni svoje , članove   BHAAAS-a, najveće i najznačajnije organizacije akademske dijaspore BiH, osnovana  2007.  u Sjedinjenim Američkim Državama,  pa tako ističe dr. Nirvanu Pištoljević, dr.Gordana Srkalovića, dr. Mirsada Hadžikadića,Dr Keith Doubta, Dr Emira Fazlibegovića, dr. Emira Festića, dr. Ognjena Gajića, dr. Enesa Kanlića, dr. Emira Hodzića, dr.Dijanu Milojević, dr. Mirzadu Kurbašić, dr. Dušicu Babović, dr. Kenana Arnautovića, dr. Eldina Karaikovića i dr. Migdata Hodžića, koji će  tokom petodnevnih susreta  aktivno učestvovati u razmjerni iskustava i znanja sa  preko 1000 ljekara, medicinskih sestara i stručnjaka iz drugih oblasti iz Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Banje Luke, Mostara, Lukavca, Travnika, Nove Bile, Orašja, Zenice, Bihaća i drugih bh. gradova i općina, ali i iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Norveške, Francuske, SAD, Kanade i drugih zemalja.

Ističe i činjenicu da svi članovi akademije , koja da podsjetimo trenutno okuplja oko 250 istaknutih doktora nauka i istraživača, profesionalaca u različitim oblastima i umjetnika bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi, na sve susrete u BiH  putuje isključivo o svom trošku, što u prevodu znači da sami kupuju i snose troškove avionskih karata i  ukupnog boravka u matičnoj domovini. Na naše pitranje štra je motiv takve  nesvakidašnje odluke, najviših organa BHAAAS-a, koja ne korespodira baš  sa aktuelnim trendovima u BiH pa i u svijetu,dr. Boškailo ističe,   da ogromna većina članova akademije smatra da se tako  vraća djelić onoga što je šira društvena zajednica u BiH i bivšoj državi uložila u stvaranju pretpostavki da danas uvaženi stručnjaci u SAD i svijetu postanu to što jesu.

” Svi oni koji žve u SAD  dobro znaju koliko truda, volje, odricanja i naravno novca treba uložiti  svaki pojedinac da bi dobio dobro obrazovanje. Večina starijih članova akademije su to dobro obrazovanje i znanje  već imali kada su došli u ovu zemlju i mi  ovakvim svojim ponašanjem vraćamo dio  pomenutog duga. Uvjereni smo da će u nekom doglednom vremenu ovakva praksa morati početi donositi željeni rezultat jer  transfer znanja,  procedura,radnih navika i zakonskih riješenja  ne mogu ostati bez  neke reakcije”,  kaže Boškailo uz opasku da BHAAAS nikada ne traži od institucija države BiH i drugih subjekata u našoj zemlji bilo kakvu novčanu pomoć za svoje susrete. Čak šta više, naglašava, iza svakog susreta u domovini, ostane izvjesna suma novca koji se usmjerava tamo gdje je najpotrebnije.

Naglašava potom  možda i najvažniju činjenicu vezanu za BHAAAS-a, a  ona glasi da je ova naučna organizacija  uspjela u potpunosti ukloniti   nacionalne,religiozne, regionalne,  zavičajne i svake druge barijere koje su opterećivale međusobnu  komunikaciju  među članovima akademije i njeno ukupno djelovanje. Takva praksa kaže, uz primarne ciljeve  vezane za nauku i humanizam, otvara svaka vrata. U tom kontekstu upućuje i zahvalnost gradu domaćinu ovogodišnjih SUSRETA. Za  kraj i jedna servisna informacija  koja kaže da  kompletni sadržaj i program susreta biće najavljeni na konferenciji za novinare, čiji je domaćin Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH/Sektor za iseljeništvo, koje, kroz svoju nadležnost za iseljeništvo, od njenog osnivanja, ima dobru kontinuiranu saradnju sa ovom organizacijom bh. akademske dijaspore.

H.Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. dalia
    dalia 19 Aprila, 21:56

    Zaista vrijedno postovanja

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku