hamburger-icon

Kliker.info

Eskalira sukob između Demokratske stranke i Trumpove administracije : Trump zabranjuje da kongresmeni vide čitav Muellerov izvještaj

Eskalira sukob između Demokratske stranke i Trumpove administracije : Trump zabranjuje da kongresmeni vide čitav Muellerov izvještaj

08 Maja
20:32 2019

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je iskoristio izvršnu privilegiju nad kompletnim izvještajem specijalnog savjetnika Roberta Muellera i njegovim materijalima iz istrage, čime je eskalirao sukob s demokratama iz Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma SAD-a.

Kako javlja Hina vijest je objavljena u trenutku kada u Zastupničkom domu počinje sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju ministru pravosuđa Billu Barru koji nije htio objaviti cjelovitu inačicu dokumenta.

“Ni Bijela kuća ni ministar pravosuđa (Bill) Barr neće reagirati na nezakonite zahtjeve” demokrata, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica administracije.

“Amerikanci jasno vide da očajnički manevri Jerryja Nadlera (predsjednika odbora za pravosuđe Zastupničkog doma) idu za tim da se zaborave povijesni uspjesi predsjednika (Donalda Trumpa) i gospodarski rast”, dodala je.

Nadler je odmah kritizirao “neviđenu” inicijativu i pozvao sve zastupnike da reagiraju u ime “institucija”.

“Nitko, pa ni ministar pravosuđa i predsjednik, ne može biti iznad zakona”, rekao je dodajući da je Bijela kuća izazvala “ustavnu krizu”.

Kongres ima ustavnu odgovornost i mora odgovoriti, “u suprotnom imamo monarhiju”, istaknuo je Nadler.Istraga oko umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u središtu je političkih borbi u Washingtonu posljednje dvije godine.

Muellerov izvještaj detaljizira povezanost Trumpove kampanje i Rusije. U njemu se navodi da je Trump ometao istragu, ali se zaključuje da on i njegovi suradnici nisu sudjelovali u kriminalnoj zavjeri s Moskvom.

Demokrati su optužili Barra, najvišeg američkog pravosudnog dužnosnika, da pokušava zaštititi Trumpa, no on je branio sažetak izvještaja koji je napravilo ministarstvo pravosuđa uklonivši dijelove dokumenta s ciljem zaštite povjerljivih informacija.

Nakon što je Barr odbio objaviti cjeloviti izvještaj , demokrati su pokrenuli postupak protiv njega i o tome će kasnije u srijedu glasati na odboru za pravosuđe.

Barr, ujedno glavni državni tužožilac , na saslušanju u Senatu prošle sedmice rekao je da je Muelleru bilo “omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo” te da je Mueller imao vrijeme, novac i izvore koji su mu bili potrebni za istragu koja je trajala 22 mjeseca.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku