hamburger-icon

Kliker.info

Erol Avdović : Ko to opet otkriva Ameriku ?

Erol Avdović : Ko to opet otkriva Ameriku ?

24 Novembra
05:49 2014

AvdovicE1Moj dobri drug, hrvatski veleposlanik u Nju Delhiju zvao me je iz Indije da mi kaže kako bismo u Ujedinjenim narodima mi, muslimani, trebali pokrenuti novu peticiju: „Ne u moje ime…“ I onda to ponavljati kao mantru dok ne ovlada svim našim čulima! Naravno, protiv onih idiota u Siriji i Iraku što “kolju ljude k'o ovce“.

Piše : Erol Avdović (Avaz)

Amir Muharemi, bivši pukovnik Hrvatske vojske, koji je još kao diplomata službovao u Ankari, Istanbulu i ovdje, u UN-u, veli da se ovi crnokošuljaši iz ISIL-a, kao i svaki drugi fašizam, ne mogu poraziti samo vojno. Moraju se savladati idejno. Od njih bi trebali odustati i oni koji su ih do jučer instrumentalizirali. I, kao što to upozorava i Noam Čomski (Chomsky), svi oni koji su ih kao Frankenštajna stvorili.

Da! Oni se moraju poraziti iznutra – svijetlim ljudskim primjerima.

Onomad su u Vašingtonu lokalne muslimane pozvali da klanjaju džumu-namaz u velikoj Nacionalnoj katedrali. Ugostio ih je Gari Hol (Gary Hall), skrbnik monumentalnog svetišta u kome Amerikanci ponekad prirede i državne mise i odakle ispraćaju predsjednike.

A onda i ovdje, u njujorškom predgrađu Bronks, u jednom od svojih pet mesdžida, ovdašnji su muslimani primili Jevreje iz ortodoksne sinagoge Šabad. Tako je mesdžid „Al-iman“ postao i sinagoga. Moguće je to, kaže Jakov Beuman (Yaakov Baumann), jer to ne smeta onima što vjeruju u jednog Boga.

Šeik Musa (Moussa Drammeh), imam mesdžida „Al-Iman“, tvrdi i da su međureligijski odnosi mnogo bolji nego što se predstavlja preko loših epizoda i incidenata zbog predrasuda. U Bronksu i filmski još poznatijem Harlemu džamije niču kao pečurke! Često u bivšim crkvama i uglavnom bez protivljenja starosjedilaca.
Je li bolji “musliman“ Erdoan, koji sagradi palatu od 1.000 odaja, potroši na to 600 miliona narodnih dolara (dok turski rudari ginu u neosvijetljenim rudnicima) i onda još traži kućetinu od 250 soba u istoj avliji?! Ili je bolji „musliman“ urugvajski predsjednik Hoze Muhika (José Alberto „Pepe“ Mujica Cordano), koji živi bez ikakvog luksuza

I bosanskohercegovački Islamski centar u Astoriji, nadomak zgrade UN-a, je bivša luteranska crkva. Nedavno je svoja vrata otvorio i veleljepni Bošnjački islamski centar u obližnjem Kvinsu, koga su iz crkve u džamiju svojim rukama pretvorili vrijedni Amerikanci porijeklom iz Plava i Gusinja.

Čak i poslije 11. septembra 2001. u Americi je podignuto više od 900 džamija, objavio je vjerodostojni „Huffington Post“.

No, američkim muslimanima ISIL i razne terorističke skupine s islamističkim predznakom sada istinski zagorčavaju život. Oni rade protiv onoga što se naziva „ekspanzijom islama“ na Kolumbovom kontinentu. Njihovo barbarstvo dovodi u pitanje nastavak trenda o islamu kao „najbrže rastućoj religiji u Americi“.

Doduše, činjenice se kristaliziraju: raskrinKava se ko je ko i ko je s kim. To će sigurno pomoći!

Na univerzitetu “Kolumbija“ već je objavljena i studija koju potpisuje jedan znani bosanski prijatelj. Dejvid Filips (David Phillips) mi je pokazao, a radi se o studiji s više od 50 dokumentiranih izvora, kako je vlada Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), navodno, pomagala teroriste iz ISIL-a.

Nasuprot tome, ovih dana smo svjedoci u biti beskorisnih Erdoanovih tvrdnji kako „Ameriku nije otkrio Kolumbo, već muslimani…“ To ama baš ništa ne koristi nezavidnom položaju muslimana danas!

Ali, to kao da otvara prostor za potrebnu filozofsku raspravu – ko je i ko sebe može nazivati muslimanom, uvažavajući da je islam poslan svim ljudima! A ne samo vjernicima, niti ekskluzivno, kako se to iz sjenke forsira Arapima, Turcima, Bošnjacima (?!)…

Je li bolji „musliman“ (iskreniji vjernik) onaj koji ritualno ibadeti (moli se) svakodnevno ili onaj ko se istinski bori za ljudska prava i pravedniji poredak?!

Je li bolji „musliman“ Erdoan, koji sagradi palatu od 1.000 odaja, potroši na to 600 miliona narodnih dolara (dok turski rudari ginu u neosvijetljenim rudnicima) i onda još traži kućetinu od 250 soba u istoj avliji?! Ili je bolji „musliman“ (po definiciji – onaj koji se Bogu predaje) urugvajski predsjednik Hoze Muhika (José Alberto „Pepe“ Mujica Cordano), koji živi bez ikakvog luksuza!

“Muslimani” su oni koji u Africi sada spašavaju ljude oboljele od ebole, bez obzira kako se ti spasioci zovu, kaže mi, sasvim ispravno ambasador Muharemi.

Ovdje u Americi sam ponosan i na dvojicu „svojih“ bosanskih mislilaca koji govore ono što treba. A ne ko je otkrio Ameriku. Da je Bog želio sakriti ženski osmijeh, onda bi žensko lice stavio na leđa, pa bi to lice uvijek skrivao kaput, objasnio je dr. Enes Karić, jedan od onih koji je preveo Ku'ran Časni na bosanski jezik.

Upravo zato što je to religija reformi i što se smatra avangardom, islam se mora otvoriti za reinterpretaciju, a ne da nas raznorazne ublehe u crnom vraćaju u sedmo stoljeće, rekao je dr. Enes Duraković s UNESCO-ove liste svjetskih znalaca. Amin!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku