hamburger-icon

Kliker.info

Epohalna odluka : Obamina predsjednička uredba obradovala milione emigranata i razbjesnila Republikance (Video)

Epohalna odluka : Obamina predsjednička uredba obradovala milione emigranata i razbjesnila Republikance (Video)

21 Novembra
06:35 2014

barack2Američki predsjednik Obama sinoć je  obznanio  kakve će izvršne korake poduzeti i poštediti od deportacije oko pet miliona usljenika bez, do sada, legaliziranog useljeničkog statusa.Nazivajući američki imigracioni sistem “pokvarenim”, američki predsjednik Barack Obama je najavio velike promjene, koje će imati uticaj na živote miliona imigranata. Međutim, predsjednikov plan takođe je uzburkao strasti među njegovom opozicijom u Kongresu.Obama je naime odlučio da zaobiđe Kongres kada se radi o imigracionoj reformi, naglašavajući da zemlja više ne može da čeka da sistem koji ne funkcioniše bude popravljen.

Obama je svoj plan objavio tokom govora koji su uživo u udarnom terminu prenosile sve nacionalne TV mreže, a tom prilikom je saopštio da namjerava da privremeno od deportacije zaštiti i do pet miliona ilegalnih imigranata, dozvoljavajući roditeljima one djece koja su američki državljani ili imaju dozovolu za boravak u SAD, da se kvalifikuju za radne dozvole.

“Ono što ja opisujem je odgovornost – zdravorazumski, kompromisni pristup: ukoliko ispunjavate kriterijume, možete da izađete iz sjenke i pređete na pravu stranu zakona. Ukoliko ste kriminalci, bićete deportovani”, rekao je Obama i dodao:”Ukoliko planirate da uđete u SAD ilegalno, šanse da budete uhvaćeni su upravo porasle”.

Mnogi republikanci izrazili su gnjev zbog Obamine odluke da upotrijebi izvršnu uredbu kako bi sproveo svoj plan u djelo, umjesto uobičajenog zakonodavnog procesa u Kongresu.Republikanci su takođe opisali zaštitu ilegalnih imigranata od deportacije kao čin davanja amnestije kriminalcima.Obama je već tokom govora odgovorio na te kritike.

“Ostaviti ovaj pokvareni sistem ovakvim kakav je sada – to je prava amnestija”, rekao je Obama, dodajući da je masovna amnestija “nefer”, a “masovna deportacija… i nemoguća i u suprotnosti sa našim karakterom”.

Obama je više od godinu dana čekao da republikanska većina u Predstavničkom domu stavi na glasanje plan za reformu imigracione politike, pošto ga je demokratska većina u Senatu već usvojila.Zvaničnici adminstracije tvrde da je predsjednik postupio po zakonu  i da je i dalje spreman da sarađuje sa Kongresom.

Republikanac Mitch McConnell iz Kentuckyja, koji će uskoro preuzeti položaj lidera senatske većine, izjavio je da će njegova stranka razmotriti nekoliko opcija da se suprotstavi predsjedniku. Neki republikanci prijete novim zatvaranjem federalne vlade, dok drugi žele da zabrane finansiranje Obaminog imigracionog plana. McConnell je takođe rekao da predsjednik samo želi da osigura svoje političko naslijeđe:

“Njegov prijedlog ignoriše zakon,  volju birača i nanosi novu nepravdu imigrantima koji poštuju zakon, ali i dalje ne riješava problem”.

Pred kraj svog obraćanja, predsjednik je tim povodom poručio:

“Svim članovima Kongresa koji dovode u pitanje moja ovlaštenja da poboljšam naš imigracioni sistem, ili dovode u pitanje moju mudrost zbog toga što reagujem tamo gdje je Kongres pao na ispitu, imam samo jedan odgovor: Usvojite neki zakon”.

Obama će uredbu potpisati u petak u Las Vegasu, u saveznoj državi Nevada, u kojem živi veliki broj pripadnika hispanske zajednice.Međutim, kako su tokom dana detalji Obaminog plana polako izlazili na vidjelo, imigracioni advokati počeli su da upozoravaju da bi predsjednikov govor na televiziji mogao da bude najlakši deo njegovog kontroverznog plana. Implementacija će biti teška i mnogi ljudi od njega nikad neće imati koristi, rekli su neki od advokata specijalizovanih za slučajeve imigranata.

Grupe koje se zalažu za prava imaigranata navode da nemaju dovoljno sredstava da pruže pravnu pomoć svojim postojećim klijentima, a kamoli potencijalnim milionima novih.Ne očekuje se da Obaminim planom budu obezbjeđena federalna sredstva za advokate koji bi pomagali imigrantima u ovom procesu. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku