hamburger-icon

Kliker.info

Enver Kreso, generalni direktor “Elektroprivrede BiH” : Kriminalne privatizacije nije bilo, a neće je ni biti

Enver Kreso, generalni direktor “Elektroprivrede BiH” : Kriminalne privatizacije nije bilo, a neće je ni biti

21 Decembra
10:25 2006

– "Elektroprivreda BiH" je 2001. godine poslovala sa 145 miliona KM gubitka, prošle godine je po prvi put imala dobit od 2,7 miliona KM, a dobit će ove godine biti višestruko veća. Smanjili smo broj uposlenih sa 6.400 na 5.049, a prosjek plaća porastao je sa 540 na 1.107 KM. Ako su to loši rezultati, onda Vlada zaista ima razlog da me kritikuje – naglašava Kreso.

 

Možda problem nije u rezultatima poslovanja već u činjenici da bi mnogi sebe rado vidjeli na izuzetno utjecajnoj poziciji generalnog direktora "Elektroprivrede BiH". Kada Vam ističe mandat?

 


– Uopće ne razmišljam o lobiranjima nekih pojedinaca kroz razne medije, a koji bi rado ovdje sjedili mada nemaju pojma o ovom sektoru. Moj mandat traje do 2008. godine, a sam ću otići ranije ukoliko ne ispunim bilo koji cilj postavljen od strane Nadzornog odbora.

 

Zašto postoji stalni sukob između Vas i EPBiH s jedne, i većeg dijela Vlade FBiH s druge strane?

 


– Zato što je Vlada donijela niz protuzakonitih odluka. Među njima je smanjenje troškova poslovanja za deset posto, trogodišnje nepoštivanje naloga Parlamenta FBiH da se uradi Strategija energetskog sektora, stvaranje neformalnih grupa s ciljem pritiska na FERK da pojeftini cijenu mostarskom "Aluminiju" ili nalog meni da sa direktorom te firme Mijom Brajkovićem dogovorim cijenu električne energije i zabrana investiranja u nove objekte. Nisu u pitanju sukobi na personalnoj ravni.

 

Koliko intenziviranje optužbi ima veze s aktivnostima na privlačenju velikih investicija u elektroenergetskom sektoru?

 


– Ima jedna dobra cura u selu i svi je hoće, a to je EPBiH. Kriminalne privatizacije u ovoj kompaniji nije bilo, a neće je ni biti. Mi na tržištu danas vrijedimo šest milijardi maraka, nismo opljačkani poput "Energopetrola", "Agrokomerca" ili "Sokola", pa zato razni mešetari i barabe s torbama punim novca pokušavaju raščerupati ovu firmu. Mnogi su htjeli da ona propadne i zato postoje stalni napadi na nas, ali ovo neće nikada biti bilo čija privatna država i ovaj resurs će ostati zaštićen od raznih kriminalaca.

 

 

No, ni EPBiH nije bezgrešna. Navest ću samo primjer pritužbi i prijetnji sudom od stranih investitora, poput firme "Alas international", koja je privatizirala "Cementaru" Lukavac, a zbog nepoštivanja ugovora o isporuci pepela i šljake.

 


– U ugovoru jasno piše da se od EPBiH otkupljuju pepeo, šljaka i mješavina obje stvari, a da je maksimalna cijena 1,9 posto proizvodne cijene cementa u Lukavcu. No, oni su uzimali samo pepeo, koji je inače puno skuplji i košta 5,5 KM po toni, odbivši da preuzmu i šljaku. Uostalom protiv te firme, ovdje predstavljene kao ugroženi investitor, u Srbiji se trenutno vodi velika istraga zbog osnovanih sumnji da su kupili "Zorku" iz Šapca na sumnjiv način, polovnim kamionima i ispod cijene. Možda će se i ovdje postaviti slično pitanje.

 

Nezaobilazan je i problem snabdijevanja mostarskog "Aluminija" električnom energijom jer su konstantne tvrdnje da je ona preskupa za ovdašnje industrijske proizvođače.

 


-Mi smo na tenderu, koji je raspisala "Elektroprivreda HZHB" opet dobili posao isporuke električne energije za tu firmu jer smo za sedam eura imali nižu cijenu od drugih ponuđača. Neće se više nikada ponoviti slučaj "Debis", kojem se ispod svake cijene isporučivala električna energija, koju je on preprodavao "Aluminiju" i također bio predstavljen kao veli investitor. "Debis" je primjer spoja loših stranih investitora i dobrih domaćih izdajnika.

 

Da li ste zadovoljni tokom započetog objedinjavanja rudnika u EPBiH u jednu kompaniju?

 


– Nešto slično sam predlagao još prije deset godina, ali me politika nije podržala. Proces objedinjavanja dobro ide i sigurno ćemo imati jeftiniju proizvodnju uglja, modernizaciju rudnika, koji su sada na nivou predindustrijskog doba, a plaće rudara će biti iste kao plaće uposlenih u EP. Cijeli proces će biti i ubrzan, zahvaljujući skoroj realizaciji jednog prijateljskog dugoročnog kredita. – Cijena električne energije je samo jednom porasla od 2001. godine i to ukupno za 5,6 posto. U međuvremenu, cijena uglja je skočila sa 3,2 na 4,5 KM, a ugalj čini do 70 posto naših troškova, tako da sada imamo situaciju da od najskupljeg uglja u regionu pravimo najjeftiniju električnu energiju. Jeftinija je samo u Bugarskoj – smatra Kreso.

 

Nema Silajdžićevog energetskog ganga – Tokom mandata, a pogotovo u posljednjoj predizbornoj kampanji, nijedna politička stranka, ni SDA ni SBiH, nisu vršili pritisak na mene, i to smatram velikim uspjehom za ovu kompaniju, pošto je poznato da se nekad "Elektroprivreda BiH" koristila za razne vrste pomoći partijama i pojedincima. Naravno, to mnogima smeta, pa su izmislili postojanje nekakvog nepostojećeg Silajdžićevog energetskog ganga, čiji sam i ja član. Član sam tog ganga taman toliko kao i desetine hiljada građana koji su mu dali glas na prošlim izborima – kaže Kreso.

 

Razgovarao: Adi HADŽIARAPOVIĆ(Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku