hamburger-icon

Kliker.info

Enver Kazaz : Ivanić dokazuje da je veći Dodik od Dodika, a žrtva je BiH

Enver Kazaz : Ivanić dokazuje da je veći Dodik od Dodika, a žrtva je BiH

24 Juna
07:41 2016

kazazU BiH preko popisa stanovništva, elite iz RS pokušavaju da pokažu da je ona i statistički etnički čista teritorija, dakle ekskluzivno srpska. Bošnjačke političke elite pokušavaju da dokažu da je BiH, prije svega, bošnjačka jer žele da Bošnjaka bude 50,1 posto u ovoj državi, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba profesor Enver Kazaz, politički analitičar.

VIJESTI: Kako komentarišete posljednje poteze člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, nakon odluke direktora Agencije za statistiku BiH o objavi rezultata pospisa stanovništva? Ivanić je najavio svojevrsnu blokadu adaptacije SSP-a.

KAZAZ: Ivanić je odlučio da preotme Miloradu Dodiku njegovu ideologiju i odlučio je da zaista zaigra na kartu obaranja Dodikovog režima u RS. Žrtva je onda BiH, jer će Ivanić morati da blokira BiH kako bi pokazao da je veći Dodik od Dodika. To je jedini mogući komentar na sve ove poteze u zadnje vrijeme.

No, valja naglasiti da bošnjačke političke partije manipuliraju popisom i procentima u popisu, pri čemu čemu insistiraju da Bošnjaka bude 50 posto, pa da se onda Bošnjaci pojave kao temeljni narod.

Otpor drugih političkih partija takvoj ideji prisutan je i u Ivanićevoj blokadi. Radi se o tome da i jedni i drugi u ovom trenutku blokiraju zemlju u kojoj žive radi svojih političkih interesa.

VIJESTI: Zašto je popis stanovništva umjesto statističkog, postao goruće nacionalno pitanje i očito izvor političke krize?

KAZAZ: Zato što se sve tri političke elite, koje se deklariraju kao nacionalne, a u stvari su profiterske i elite koje od politike vide samo ličnu korist, ponašaju tako da rat shvataju kao nedovršen događaj. Zemlja je, u skladu sa tim, nedovršiva država. Od svega se pravi ideološka priča.

Popis stanovništva je zbir statističkih podataka. U BiH preko popisa stanovništva, elite iz RS pokušavaju da pokažu da je ona i statistički etnički čista teritorija, dakle ekskluzivno srpska. Bošnjačke političke elite pokušavaju da dokažu da je BiH, prije svega, bošnjačka jer žele da Bošnjaka bude 50,1 posto u ovoj državi.

To je ideologija o kojoj niko u javnom prostoru ne priča, ona ideologija koja nije vidljiva, koja nije prisutna u retorici poluobrazovanih mediokriteta koji vode ovu zemlju kako u Predsjedništvu BiH, tako i u skupštinama i vladama u BiH.

VIJESTI: Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka sa Ivanićem u Banjaluci da je objavljivanje rezultata o popisu stanovništva “greška koju treba ispraviti”. Prethodno je PDP pozvao Čovića da iskoristi politički uticaj i zatraži od direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, kadra HDZ BiH, povlačenje odluke o popisu. Kako to pojašnjavate?

KAZAZ: Poznati manipulator Dragan Čović, koji je uspio čak da potpisane, ovjerene dokumente pretvori u nevidljivi vazduh kada je bio na Sudu, pa je zbog tih istih dokumenata nestala stvarnost njegovog djelovanja, sad se ponaša kao onaj koji je “ni luk jeo, ni luk mirisao”. Dakle, i Čović i Izetbegović su željeli da se rezultati popisa objave onako kako je Izetbegović mislio u svojoj glavi, jer bi onda on malo popuštao Čoviću za njegove teritorijalne ciljeve u FBiH.

No, nisu računali da je Ivanić čovjek od riječi, čovjek od čvrste ruke, čovjek čvrstog karaktera, te da je Ivaniću vrlo važno da “skine” Dodika sa pijadestala srpskog vođe u BiH.

VIJESTI: Može li novonastalu krizu vlasti riješiti aranžman sa MMF-om? Svim nivoima vlasti potreban je novac, a on od MMF-a očitno neće doći budemo li blokirali EU put. Hoće li novac biti razlog za postizanje dogovora?

KAZAZ: Gulikože naroda, počev od trojke iz Predsjedništva preko svih ostalih nivoa vlasti, ne mogu živjeti bez MMF-a. Oni u ovom trenutku glume kafanske vucibatine, koje se nadvikuju sve dok ne dođe gazda i kaže “Fajront!”.

Fajront je davno rečen, jer je BiH zemlja koja klizi u dužničko ropstvo. Dakle, kredit MMF-a natjeraće te vucibatine da se moraju dogovoriti. Kako će se dogovoriti, to u ovom trenutku niko ne zna, ali vjerovatno će biti po Ivanićevoj.

VIJESTI :  Predali smo aplikaciju za članstvo u EU, a ispostavilo se da nismo ispunili ključne uslove. Sve je na čekanju. Hoće li se Evropa umoriti od BiH? Hoće li spustiti svoje kritetijume ili će zaigrati na neku oštriju kartu?

KAZAZ: Kada je u pitanju BiH, evropska birokratija se ne razlikuje od domaće političke mediokritetske i kleptomanske strukture. Sva priča o reformskoj agendi i napredovanju BiH trebala je evropskoj političkoj birokratiji kako bi u vlastitim očima ili kod vlastite javnosti dobila neke poene. Pokazalo se da je prazan balon, kao što se pokazalo i da stvarnog ozbiljnog reformskog puta nema.

Odjednom smo iz retorike pali u golu stvarnosti i pali smo u to da smo dvije godine živjeli puki jezik i puke političke parole. BiH se ne može približavati EU samo preko socijalnih ili ekonomskih reformi, kako to misle poluobrazovani ovdašnji političari i poluobrazovana evropska birokratija. BiH mora da se konstituiše kao država, tj. da riješi ustavnu krizu. Sa rješavanjem ustavne krize, a time da stavi tačku na tragični rat koji se dogodio na ovom prostoru. To ovdašnje elite nisu postigle za 20 godina, ne vjerujem da mogu ni za narednih 20. To je cijeli problem ove zemlje.

Nevena Šarenac (Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku