hamburger-icon

Kliker.info

Enes Ratkušić : Duhan kao najatraktivnija “babaroga” kojom se plaše djeca

Enes Ratkušić : Duhan kao najatraktivnija “babaroga” kojom se plaše djeca

02 Novembra
04:03 2017

Nema nikakve sumnje da će biti usvojen zakon kojim se uvodi zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima. No, javne rasprave i televizijski dueli izlaze iz razumnih okvira, a čovjek gotovo da zanijemi pred govorom medicinske struke.

Piše : Enes Ratkušić (Stav)

Malo ko, međutim, uočava ili se ustručava javno predočiti da je najveći problem upravo u struci, njenoj definitivnoj kapitulaciji, odnosno pristajanju da se potpuno podredi “logici profita” koji preko Svjetske zdravstvene organizacije diktira farmakološka oligarhija. Sva “kreativnost” kod angažiranih medicinskih eksperata svodi se na papagajsko ponavljanje onog što im se iz navedenih centara moći nalaže.

Izgovoriti da će se novim zakonom u narednih deset godina u Federaciji BiH od sigurne smrti spasiti 149 hiljada ljudi zvuči kao znanstvena fantastika koja se, na nesreću, potpuno legitimirala u ljekarskoj praksi. Reducirajući sve moguće uzročnike raznih bolesti samo na cigaretu i usiljeno pozivanje na analize Svjetske zdravstvene organizacije i raznih istraživačkih ustanova i instituta više je od uobičajene arogancije i potcjenjivanja zdravog razuma. Naravno, ovdje se ne poriče štetnost pušenja, ali dokazivanja koja javnost imaju uvjeriti da je duhan uzročnik svih zdravstvenih nedaća više su nego smiješna.

Hercegovačku škiju ljekari nisu držali opasnom. Duhan je, da ne bi bilo zabune, postao iznimno štetan za zdravlje tek nakon njegovog “farmakološkog oplemenjivanja” u vidu aromata, odnosno hemikalija kojima filuju cigarete isporučujući nam kancer. Kampanja, naravno, ima “svoje razloge” koji, na nesreću čovjeka, s borbom za zdravlje nemaju ili imaju jako malo veze. Ali, zato itekako imaju sa zgrtanjem profita, sve napadnije demonstrirajući odanost moderne medicine kapitalističkom izrabljivanju.

“Govor struke” svijet ima samo uvjeriti u nepogrešivost nalaza najvećih medicinskih institucija i plemenitost njihovih namjera, iako se javnost nebrojeno puta mogla uvjeriti da iza velikih riječi stoje klasične obmane, podstaknute isključivo beskrupuloznom zaradom. Izjave pojedinih doktora neodoljivo podsjećaju na zbivanja u jesen 2010. godine, kada se iz britanskog ministarstva zdravlja, putem korumpiranih medija, širila informacija da bi virus svinjske gripe mogao usmrtiti oko 65 hiljada ljudi.

Naravno, ukoliko vlade evropskih država ne otvore kese i ne kupe već pripremljena cjepiva. Kako bi takva vrsta zastrašivanja, koju su čak i članovi Vijeća Evrope okvalificirali kao “farmakološku obmanu”, dala očekivane efekte, lijekovi protiv svinjske gripe mogli su se nabaviti čak i bez recepta. Da bi cijelo stanje izgledalo što alarmantnije, mrtvačnice su osposobljavane za stanje “masovnog pomora”, a vojska stavljena u stanje pune pripravnosti, uz obrazloženja da bi među stanovništvom, zbog jagme oko lijekova, moglo doći do sukoba. Šta se na koncu dogodilo? U Britaniji je od svinjske gripe umrla 251 osoba, a o samoj se bolesti preko noći prestalo govoriti čim su vlade zemalja izvršile tražene uplate za cjepiva.

Medicinski stručnjaci koji bi po logici poziva trebali brinuti o ljudskom zdravlju ne nalaze za shodno da upozore na sve veće prisustvo hemijskih supstanci, preciznije rečeno pesticida, koje se talože u ljudskim organizmima. Fabričke otpadne vode i kanalizacioni sistemi za više od pola stoljeća nisu uspjeli likvidirati riječnog raka kao najpouzdanijeg svjedoka čistoće rijeka.

Deterdženti, zahvaljujući kojima imamo “čisto i blistavo posuđe”, iskorijenili su ih za svega nekoliko godina. Plastificirano genetski modificirano voće i povrće, pravilnih geometrijskih oblika, koje konzumiramo zahvaljujući klasičnim trovačkim programima koje su, kakve li morbidne ironije, imenovali “proizvodnjom zdrave hrane”, za stručnjake, također, nisu problem, iako su, van svake sumnje, “najzaslužniji” za pravu eksploziju kancerogenih oboljenja.

Naprotiv, oni su se još dodatno potrudili da te trovačke programe ojačaju i urednim certifikatima kako bi kod sluđenog čovjeka modernog društva u pogledu upotrebe otklonile sve eventualne sumnje i nedoumice. I, naravno, kako bi farmakološka industrija dobila što veću armiju potrošača sve skupljih lijekova i preparata, redove pred apotekama koje niču poput pečurki. A “eksperti” će za to vrijeme cijelu planetu nastaviti zastrašivati duhanom, najatraktivnijom “babarogom” kojom se danas plaše mala i velika djeca moderne neoliberalne idile.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku