hamburger-icon

Kliker.info

“Energopetrol” i konačno u rukama Konzorcija MOL-INA

“Energopetrol” i konačno u rukama Konzorcija MOL-INA

08 Septembra
07:06 2006

– Ova tačka naknadno je uvrštena u dnevni red, iako s materijalima koji su vrlo sumnjivi članovi Vlade nisu bili ranije upoznati. Učinjeno je to kako bi se već danas mogao i konačno potpisati ugovor s Konzorcijem o dokapitalizaciji "Energopetrola" – tvrdi Grahovac.
Vlada je jučer usvojila Informaciju koju je dostavila predsjednica Komisije za dokapitalizaciju Kasema Ćatović. Za potpisivanje ugovora koje će biti obavljeno danas u 10 sati Vlada je ovlastila premijera Ahmeta Hadžipašića.
Detalje s jučerašnje sjednice Vlade Grahovac opisuje kao katastrofalne ustupke Konzorciju MOL-INA, protiv kojih su i jučer glasali samo ministri iz Stranke za BiH.
– Pred Vladom su se našle nevalidno ovjerena izjava INA-e, kojom se ta kompanija obavezuje na izmirenje poreznih dugova prema FBiH, i bankovna garancija iz "Raiffeisenbank Austria", na što su osim članova Vlade iz SBiH upozorili i neki od ministara iz SDA, poput Nedžada Brankovića – kazao nam je Grahovac.
Ali, to nije utjecalo na odluku o današnjem potpisivanju ugovora, kao ni izdvojeno mišljenje koje je dostavio član Komisije za dokapitalizaciju Ahmed Žilić. On je ukazao na niz manjkavosti te bankovne garancije. Navodeći brojne pritiske na Komisiju iz "Energopetrola", Žilić je u opširnom pismu istaknuo da dostavljena bankovna garancija ne osigurava Vladi da će moći izvršiti naplatu.
– Sve ukazuje na to da je u pitanju ili veoma opasna obaveza koju su pojedinci prihvatili ili nerazumna hrabrost kojom pristupaju potpisivanju ovako ozbiljnih obligacionih odnosa – zaključio je Grahovac.

(Dnevni avaz)

 

Grahovac: Maske su pale


– I ministar Maid Ljubović ozbiljno je upozorio da bankovnu garanciju ne treba verificirati Vlada, nego da ona ima svoju poslovnu banku čiji je to posao. No, ništa to nije pilo vode i jučer su definitivno maske pale, a ja se bojim da će sve na kraju dovesti do totalnog uništenja "Energopetrola" – kaže Grahovac.

Hadžipašić: Sve je zakonito, Ahmed Žilić se očito prepao


Premijer Hadžipašić u izjavi za naš list kaže da je odluka Vlade zakonita, te da "potpredsjednik Vlade, kada je razmatrana ova tačka, nije ni usta otvorio niti se ni na koji način uključio u raspravu".
Na upit o nevalidnosti izjave i garancije, te izdvojenom Žilićevom mišljenju, premijer kaže:
– Bankovna garancija i izjava INA-e su ovjerene i tu nema ništa nelegalno. Žilić je ranije dao saglasnost na ugovor o dokapitalizaciji koji je parafiran u Vladi 13. jula, kada je zaključeno da još moraju biti dostavljene garancija i izjava prije konačnog potpisa. To što je sad odjednom izdvojio mišljenje govori samo o tome da se Žilić prepao onih koji sve vrijeme opstruiraju i obaraju projekt!

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku