hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH : : Srbija i Hrvatska se naoružavaju

Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH : : Srbija i Hrvatska se naoružavaju

31 Oktobra
15:11 2015

Suljaga1U Srbiji i Hrvatskoj proteklih mjeseci je intenzivna modernizacija i naoružavanje u regionu, što prijeti da izmjeni odnos snaga u regionu i dodatno produbi debalans na štetu Bosne i Hercegovine, izjavio je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagića za današnje Oslobođenje.

Od posljednje posjete predsjednika Putina, kaže dalje Suljagić, Srbija je poduzela niz aktivnosti koje u najmanju ruku odudaraju od proklamovane „vojne neutralnosti“ na opremanju i uvježbavanju vojske.

“To se vidi po zajedničkim vojnim vježbama izvođenim kako u Srbiji tako i u Ruskoj Federaciji, intenziviranjem saradnje na vojnom polju, pomoći u namjenskoj industriji te direktnoj isporuci savremenih vojnih sistema”, dodao je.

“Ako je istina da će dobiti avione Mig-29 i jurišne helikoptere Mi-24, Srbija će biti na korak do regionalne hegemonije s obzirom na već postojeću razliku u drugim borbenim sistemima u njenu korist u odnosu i na Hrvatsku i na BiH”, smatra zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je, kaže Suljagić, takođe iskazala jasno opredjeljenje za modernizaciju vojske i to u svim vidovima.

“Najznačajniji sistemi koji se unapređuju su raketni sistemi mornarice, nadzora i otkrivanja i njihovi planovi su da kompletan istočni arsenal zamijeni zapadnim naoružanjem. To se prije svega odnosi na artiljerijske sisteme, od njemačkih haubica PzH 2000 kalibra 155 milimetara, do nabavke američkog višecijevnog bacača raketa M270, nabavke izviđačkih helikoptera Kiowa koji će vjerovatno biti pretvoreni u lake jurišne helikoptere, što je već viđeno u Afganistanu, te nabavke aviona – švedskih Grippena ili neke od varijanti F-16”, naveo je.

S druge strane, rekao je Suljagić, Bosna i Hercegovina u svom arsenalu ima naslijeđeno naoružanje od bivše JNA uz dio doniranih sredstava koja su u vrijeme donacije bila značajan modernizacijski iskorak, ali u današnjim okvorima zaostaje najmanje za dvije ili tri generacije.

Istakao je da poseban problem predstavlja održavanje tog naoružanja zbog toga što se budžet za odbranu smanjuje iz godine u godinu te je sada već ispod jedan posto bruto nacionalnog dohotka.

“Ono što sa zabrinutošću moram da konstatujem je da iako ostaju u kvotama predviđenim sporazumom, mi zaostajemo daleko iza zemalja regiona i mislim da već sada možemo početi da govorimo da regionalni aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma ne važi”, kazao je zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić za Oslobođenje.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

2 0 komentara

  1. harun
    harun 31 Oktobra, 17:52

    Bosnjaci…, sto stalno napominje i ukazuje
    nas publicista i novinar Fatmir Alispahic:

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku