hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić : Rat za interpretaciju rata

Emir Suljagić : Rat za interpretaciju rata

21 Juna
15:47 2018

U pitanju je rat za interpretaciju. Kada se početkom prošlog mjeseca predsjednički kandidat Naše strankeBoriša Falatar, susreo sa izvjesnim Zvonkom Vidovićem, „časnikom“ HVO-a, o kojem je cijeli niz medija, uključujući i InfoRadar, objavio komprimitirajuće dokumente, prvo su kao i obično nastradale činjenice.

Piše : Emir Suljagić (Inforadar)

Činjenica je da je Vidović bio „časnik“ HVO i to onog njegovog dijela koji je bio odgovoran za koncentracione logore – Vojne policije. Činjenica je da se njegov potpis nalazi na dokumentima, objavljenim i javno dostupnim, kojima se „daje saglasnost“ za korištenje hercegovačkih nehrvata nelegalno zatočenih u Heliodromu, između ostalog, za kopanje grobnica.

Činjenica je da je Vidović danas istaknuti član organizacije HNSparadržavne po svim karakteristima, koja pretenduje da bude tzv. Herceg-Bosna u sjeni. I ništa od toga što je objavljeno ni sam Vidović nije demantovao ili osporio.

REVITALIZACIJA “HERCEG-BOSNE”

Ali, ništa od toga nije bilo relevantno. Jer, medijska bitka koja je usljedila nije bila bitka za činjenice, nego za interpretaciju. Kompletan medijski eko-sistem HDZ-a, od stranačkih medijskih organa HDZ-a, poput Dnevnika i Poskoka, do normalizatora hercegbosanskih vrijednosti, od analitičara na budžetima, do tobožnjih profesora na sveučilištima i univerzitetima od Mostara do Sarajeva, imali su problem sa – interpretacijom. Hercegbosanski komentarijat godinama pokušava detoksikovati, asanirati i vratiti u upotrebu ne samo ime nego i vokabular, jezik i ideologiju tzv. Herceg-Bosne.

Problem, dakle, nije bio u činjenici zločina koji su počinjeni u Heliodromu; niti u tome ko je ili ko bi za njih mogao biti odgovoran. Problem je u tome što je cijeli niz medija okarakterisao, a potom i ostatak javnosti tu karakterizaciju prihvatio, Heliodrom kao „koncentracioni logor“.

Foto: Koncentracioni logor “Heliodrom”

Bez obzira na uporište, pravosnažno i pravosudno utvrđeno, u jurisprudenciji međunarodnih i domaćih sudova, bez obzira na to što nema ni trunke dileme da su logori tzv. Herceg-Bosne služili istrjebljenju hercegovačkih nehrvata, rat za interpretaciju zločina koja je Hrvatska Franje Tuđmana počinila na teritoriji naše zemlje bijesni kao rijetko kada ranije.

Vjerovatno i stoga što su se prvi put, naročito nakon izricanja presude tzv. hercegbosanskoj šestorci, pojavile interpretacije utemeljene na činjenicama. Odgovor medijskog eko-sistema HDZ-a, odnosno Hrvatske i njene medijske infrastrukture na teritoriji obje zemlje, i BiH i Hrvatske, je vrlo jednostavan: vi možda imate pravo, ali to uopšte nije bitno, jer vi ste muslimani.

Godinama govorim da je HDZ jedina stranka u BiH koja je zadržala politički i kadrovski kontinuitet u odnosu na ratni zločinački projekt. Naime, između HDZ-a i tzv. Herceg-Bosne postojalo je i nastavlja da postoji potpuno vojno, političko i kadrovsko jedinstvo. HDZ je isto što i HVO je isto što i tzv. Herceg-Bosna je isto što i udruženi zločinački poduhvat.

Ljudi koji danas vode HDZ su prije 25 godina bili u drugom ešalonu udruženog zločinačkog poduhvata. Niko nije tako uspješno normalizirao vrijednosti na kojima se temeljio ratni projekt kao što je to učinio HDZ, u jednom periodu i uz svesrdnu pomoć sarajevskih medija.

SISTEMSKO NEGIRANJE ZLOČINA

Od dočeka Jadranka Prlića – koji je bio nešto kao Julio Iglesias udruženog zločinačkog poduhvata  – odmah poslije rata, do klečanja pred zatucanim provincijskim rasistima viđenim za diplomatiju, zvanično Sarajevo je učinilo sve što je moglo da normalizuje HeliodromDreteljAhmiće. Više od dvije decenije govori se o „srpskoj agresiji“ i o „hrvatsko-bošnjačkom sukobu“, iako je hrvatska puzajuća agresija na BiH započela u isto vrijeme kada i beogradska i imala skoro fatalne posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Šestorka “Herceg-Bosne” uoči izricanja presude

Istovremeno, preživjeli iz hercegovačkih logora su predmet ucjena, prijetnji, napada paralelne države koja još uvijek funkcioniše u dijelovima zemlje gdje HDZ ima vlast. HDZ se u tom smislu ne razlikuje nimalo od Milorada Dodika i SNSD-a: poricanje i negiranje zločina za koje su i kao stranka odgovorni provodi se sistemski i sistematski. I plaća budžetskim novcem jučerašnjih žrtava.

Stvarnost živi u jeziku. Cijeli narodi žive ili su živjeli u jeziku. Jezik kojim govorimo o onome što nam se dogodilo važan je skoro kao i ono što nam se dogodilo. Zato mediji u službi režima Milorada Dodika ne govore o „državnim“, nego o „zajedničkim“ institucijama.

Zato medijski organi HDZ-a Armiju RBiH nazivaju „takozvanom“. U ratu smo, drugim riječima, ovaj put za interpretaciju onoga što nam se dogodilo. Moramo biti u stanju da ispričamo priču na temelju činjenica koja će biti dovoljno uvjerljiva kao i priča srpskih i hrvatskih separatista koja je utemeljena na laži.

Laž je, nažalost, u pravilu, jednostavnija, ljepša, zavodljivija od istine. Istina obavezuje, laž ne. I tu se vraćamo na početak. Jer mir je rat.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku